Recept: mjölkfri glutenfri äppelkaka

Äppelkaka

Äppelkaka, Glutenfri, Mjölkfri, Äggfri, Vegansk

Prova vår goda äppelkaka, helt utan gluten, mjölkprodukter och ägg. Den innehåller mycket socker, men karaktären ändras mycket ifall man reducerar sockermängden. Det är just kombinationen av margarin och socker som ger den härligt knäck-iga bottnen.

250g mjölkfritt margarin

2,5 dl socker

1 tsk xanthangummi

2dl Teffmjöl (mörkt eller vitt)

2,5 dl Tapioka eller annan stärkelse

4 äpplen

Blanda allt väl. Tryck ut smeten i en väl smord form, ca 30 cm diameter.

Skala och skiva äpplen. Tryck ner äppelbåtar i fint mönster runt kakan, tryck dem gärna lite ner i smeten så de inte torkar ut under gräddningen.

Gräddas vid 210C, 40-45min.

Vi har bakat på mörkt teffmjöl, då blir kakan brun. Det går utmärkt att baka på vitt teffmjöl om man heller vill ha en mer traditionell färg. Teffmjölet ger en god nötig och fyllig smak till kakan.

Kakan blir bara bättre av att stå några timmar, kan med fördel bakas dagen innan den skall serveras. När den svalnar kommer knäckigheten mer till sin rätt.

Glutenfri Mjolkfri Aggfri Appelkaka Glitne