baka glutenfritt bröd och frallor

Baka glutenfritt bröd

Glutenfri Bakning, Matbröd

Att baka glutenfritt är lite svårt de första gångerna. Ett tips är att börja med färdiga brödmixer, för att få en känsla för hur degen/smeten skall vara. Generellt bör glutenfri bröddeg vara mer kladdig än en vanlig vetedeg. Mycket gott blir brödet från Orgrans Flerkornsmix med Quinoa och Chia. Jag gör ofta dubbel sats och tar hälften och trycker ut i långpannan (väl inoljade händer) och använder som pizzabotten.

Baka Glutenfritt Bröd Orgran Brödmix

Baka Glutenfritt Bröd Orgran Brödmix

Bakar du på Doves Farms glutenfria brödmixer (Ljus eller Fullkorn) så är grundreceptet (från Doves Farm):

500g Doves Farm Glutenfria Brödmix (Ljus eller Fullkorn eller blandad)

1pk/50g jäst

3 1/2 dl vatten, ljummet

6 msk olja

2 ägg

1 tsk vinäger

lite salt

2 tsk sirap

Blanda allt, och låt maskinen gå på full effekt och knåda smeten i 10min. Låt degen jäsa ca 1 timme. Kontrollera att det blidas bubblor och att degen lyfter sig. Häll i smeten i smord och bröad form och låt efterjäsa ca 30 min. Gräddas i 30min 225C.

 

 

Vårt eget recept :

Baka Glutenfritt Matbröd utan mjölk, ägg och socker

Baka Glutenfritt bröd Doves Farm

500g Doves Farm glutenfri brödmix (ljus eller fullkorn)

1/2 tsk salt

1 paket jäst

3 dl växtmjölk (soja, mandel, ris)

1 dl olja

3,5 dl vatten, ljummet

1tsk Fiberhusk

(ev. 3-4 msk surdegspulver)

(ev. solrosfrön, sesamfrön, valnötter, hasselnötter)

Allt blandas och körs i maskin på full effekt i 10min. Låt jäsa till dubbla storleken, häll i smord och bröad form och låt efterjäsa 20-30min. In i varm ugn 225C ca 30 min. Låt brödet vila flera timmar innan du skär i det.

Beroende på exakt hur mycket Fiberhusk man har i, blir degen mer eller mindre lös. Det kan vara nödvändigt att justera vätskemängden lite. Kontrollera att jäsningen drar igång och att degen reser sig, i motsatt fall får man försöka experimentera med mer mjöl eller mer vatten.

Titta på hur vi bakar glutenfritt bröd på YouTube

Glutenfritt matbröd med brödmix, rismjöl och äpple

Detta receptet har vi fått av Pia Engdahl.

Glutenfritt brod pa glutenfritt mjol fran Doves Farm

25g jäst

2tsk salt

7dl vatten

2msk FiberHusk

3msk olivolja

½ rivet äpple (eller 1 riven morot)

Ev lite brödkrydda

4dl Doves Farm grova brödmix

2dl Doves Farm glutenfritt rismjöl

1dl Doves Farm ljus brödmix(eller 1 dl havremjöl)

1,5 blandade fröer (jag har haft 0,5 hela linfrö 0,5 solroskärnor 0,5 pumpakärnor)

Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet. Värm vattnet ljummet tillsätt olja och äpple (+ev brödkrydda), häll det i bunken. Tillsätt mjöl och fröer och vispa en liten stund. Det blir en ganska lös deg.

Låt jäsa ca 30min rör om och häll upp i en bröad form jäs i ytterligare 30 min.

Vill man kan man också strö lite solroskärnor på brödet innan det jäser andra gången.

Ca 180 grader i varmluft i ca 25min. (200 grader vanlig ugn)

Glutenfria Ciabatta, utan vete, mjölk, ägg, vegansk

Nygräddade varma ciabatta, finns inget bättre.

Baka glutenfria Ciabatta Brödmix Doves Farm

700g Doves Farm glutenfri ljus brödmix

1dl olivolja

5dl vatten

2 tsk salt

1pk jäst, blå

Blanda alla ingredienser, vattnet skall helst vara 30-40C, så jästen vaknar till liv och börjar arbeta. Älta degen på max effekt i maskin i 10minuter. Den skall vara lagom seg.

Låt det stå lite svalt och jäsa i minst 1 timme.

Forma till små rektanglar. Med en tesil kan man pudra lite mjöl ovanpå brödet. Alternativ lite olja och saltkristaller är också vackert och gott. Låt de efterjäsa ca 1 timme.

Grädda nere i ugnen vid 240C i runt 20-25min

Låt svalna något.

Härligt knapriga utanpå, och aningen sega inuti.

 

Glutenfri Focaccia, utan vete, mjölk, ägg

Glutenfri_foccacia_sandra

Baka glutenfri Focaccia efter Sandras recept. Sandra har massor av riktigt bra recept på sin sida, som jag rekommenderar er alla att titta närmre på.

 

 

Glutenfria Baguetter

Till 4 baguetter behövs:
25 gram Jäst (½ paket)
4 dl Ljummet Vatten
2 msk Fiberhusk
2 msk Rapsolja
2 tsk Salt
400 gram Glutenfri Mjölmix 
+ ca ½-1 dl till utbakning
Lös upp jästen i lite ljummet vatten och tillsätt fiberhusk. Blanda i övriga ingredienser, och låt maskinen gå på full effekt ett tag för att blanda allt ordentligt. Låt jäsa ca 30min på varm plats.
Kontrollera att jästen har arbetat bra, degen skall efter jäsning ha fina små bubblor överallt. Är degen kladdig kan den behöva lite mer mjöl. Gnid in händerna med olja, och forma lagom stora bröd av degen. Lägg bröden på bakpapper och låt de efterjäsa ca 20min.
Gräddas vid 220C, i 20-30min (tiden är beroende på hur stora bröden är). Kontrollera att bröden är klara genom att knacka försiktigt på dem, de skall låta ihåliga.