Recept citronkladdkaka glutenfri mjölkfri äggfri vegansk

Citronkladdkaka glutenfri mjölkfri äggfri vegansk

Citronkladdkaka

Glutenfri Mjölkfri Äggfri Vegansk

 

Denna kakan blir riktigt syrlig och knäckig söt. Den är bakad med vårt självjäsande mjöl och blir luftig och fin utan ägg.

citronkladdkaka-glutenfri-mjolkfri-eggfri

1 citron, ekologisk

150 g mjölkfritt margarin

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl glutenfritt självjäsande mjöl*

äggersättning motsvarande 3 ägg:

1msk maizena

3msk äpplemos

1msk bakpulver

* Om man bakar på vår glutenfria mjölmix, måste man tillsätta 2 tsk bakpulver.

 

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2-4 msk saft. Ersätt inte citronskalet med saft från flaska, det är i skalet smaken sitter. Välj ekologiska citroner, då vanliga citroner innehåller stora mängder bekämpningsmedel som samlas i skalet.

 

Blanda citronskal, citronsaft och alla andra ingredienser och vispa samman till slät smet. Har du inte äpplemos så ersätt med ca 2 msk juice.

 

Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa gärna med kokosmjöl. Tänk på att kakan blir dubbelt så tjock när den gräddas, så välj en form där den inte rinner över!

 

Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen.

 

Jag tycker den är god som den är, men eventuellt kan man servera med mjölkfri vispgrädde.

Man kan även baka den med ägg, och då blir den lite luftigare och mindre kladdig. Kör då istället:

1 citron, ekologisk

150 g mjölkfritt margarin

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl glutenfritt självjäsande mjöl*

3 ägg

 

Smält margarin. Riv skalet av citronen och blanda alla ingredienser.

Grädda på 175C ca 20min