Recept: glutenfri pizzabotten på bakpulver

Glutenfri Pizzabotten på bakpulver

Pizzabotten på Bovetemjöl

500g bovetemjöl
4 dl vatten
1 tsk salt
1msk fiberhusk
0,5dl olivolja
3 tsk bakpulver

Fördelen med att baka på bakpulver är att det går fort, man behöver inte vänta en timme på att degen skall jäsa. Blanda bara alla ingredienser väl, låt stå 10min och svälla, tryck sedan ut i långpanna och lägg på topping. För förslag se nedan.

Snabblagad glutenfri pizza på kikärtsmjöl

Vanlig pizzabotten tar lite tid att göra, degen skall jäsa lagom länge, och är man ovan att göra glutenfri mat riskerar man att misslyckas… Men det här receptet är garanterad gott och blir alltid bra. Givetvis är det bäst ifall smeten får tid att svälla, men jag har själv flera gånger gjort pizzabotten utan att vänta på att smeten sväller, och det går bra det med, dock behövs lite extra fett i pannan.

 

För en person:

1,5dl kikärtsmjöl

3/4 dl vatten

1/2 tsk salt

1/2 tsk timjan

1/2 tsk oregano

Blanda väl och låt stå o svälla 10 min.

Sätt ugnen på 200C

Värm upp en stekpanna och ha i tillräckligt med fett.

Häll i smeten och grädda tills ovansidan är torr.

Vänd ‘pannkakan’. Ta i lite extra fett i pannan så det inte brinner fast.

Stäng av plattan men låt stekpannan stå på eftervärmen medan du lägger på toppingen..

Antingen lägger du nu på en riktig tomatsås, eller klicka ut lite tomatpuré och ajvar

Pizzaost eller riven mjölkfri hårdost pudras över

lägg gärna några skivor tomat eller ananas på toppen.

Gräddas klart i ugn ca 10min.

Pizzabottnen blir härligt spröd, och osten mjuk och seg. Mums!

 

 

Vill man göra till hela familjen går det bra att baka direkt i långpannan.

300g kikärtsmjöl

1 l vatten

3 pressade vitlöksklyftor

örtkrydda (jag klipper gärna lite av vår oregano, men ta de örter du har hemma, färska eller torkade)

1 tsk salt

Rör runt så det inte är några klumpar. Låt stå svälla 30min

Använd gott om olivolja, 2-4 msk i långpannan.

Häll smeten i långpannan

Gräddas i ugnen vid 200c ca 30min, ta på topping och grädda klart.

ELLER:

Grädda 35-40 min och njut av brödet som en förrätt, som tilltugg eller som ersättning för bröd till middagen. Också mycket gott.