Recept: Glutenfria Lussekatter utan mjölk och ägg

Glutenfria Lussekatter

Glutenfria Lussekatter

Mjölkfria Äggfria Veganska

Glutenfria Lussekatter Mjölkfria Äggfria Veganska

Saffransdoftande klassiska lussebullar, utan gluten, mjölk eller ägg.

Ingredienser:

75 g mjölkfritt margarin

0,5g (1 paket) saffran

1 sockerbit

1/2 paket jäst

3 dl sojamjölk eller annan växtmjölk

1 dl rissirap eller agavesirap

2 dl vitt teffmjöl

4 dl rismjöl

1 dl tapioka

3 tsk xanthangummi

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Börja med att krossa socker och saffran fint i en mortel

Smält margarin (det skall bara smälta, inte koka)

tillsätt mjölken och låt margarin och mjölk bli ljummet, 35-40C

lös upp jästen i margarin/mjölk-blandningen

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och arbeta in vätskan.

Låt jäsa ca en timme tills det har blivit ungefär dubble storleken.

Använd lite rismjöl eller teff för att baka ut degen. Rulla till korvar och vik in dem fint till lussekatter.

Efterjäsas ca 30min

Gräddas vid 250C ca 10 min

Jäsningstiden är beroende på hur varmt det är där degen står, titta efter att degen lyfter sig till dubbla storleken. Trycker man lätt skall det bli en buckla som fjädrar lätt.