recept glutenfria pepparkakor

Glutenfria Pepparkakor

Glutenfria Pepparkakor

Mjölkfria, Äggfria, Veganska, Sockerfria

Pepparkakor hör advent och julen till. Vi bakar våra på rismjöl, teff och tapioka. Tapioka är bra att ha i denna typen bakverk då det ger en fin elastisk deg som är lätt att arbeta med. Teffmjöl är riktigt rikt på mineraler och nyttigheter, så njut av att dessa pepparkakorna är lite extra bra för dig!

Glutenfria Pepparkakor Mjölkfria

2 dl rissirap  (eller agavesirap om du vill ha sockerfri)

1 dl kokossocker (eller sukrin om du vill ha sockerfri)

150g kokosfett eller mjölkfritt margarin

300g rismjöl

50g mörkt teffmjöl

50g tapiokamjöl

1 tsk kryddpeppar

1,5 tsk nejlika

1,5 tsk ingefära

1 tsk kanel

2 tsk bakpulver

0,5 tsk xanthangummi

Kok upp kokosolja med sirapen, kryddorna och kokossockret. Det dofter fantastiskt, så passa på att komma i julstämning.

Ta kastrullen av plattan och låt det svalna något.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll över sirap-blandningen. Rör om, täck det hela med ett lock eller lite plastfolie och lämna i kylen över natten.

Nästa dag mjölar man bakbordet med lite teffmjöl. En tunn hinna av teff på både sidor om degen gör det lättare att jobba.

Kavla degen tunt, 2-3mm och tryck ut formar.

Grädda vid 175C i 6-10 min. Gräddtiden varierar med olika ugnar och hur spröda man vill ha pepparkakorna. Kortare tid i ugnen ger segare kakor, längre tid ger hårdare och sprödare kakor. Kolla hela tiden, då ett par minuter för länge gör dem vidbrända!

Låt kakorna svalna innan du dekorerar dem.