Nysnötårta glutenfri mjölkfri Recept

Nysnötårta glutenfri & mjölkfri

Recept Nysnö-tårta, glutenfri och mjölkfri

Choklad-citron-marängtårta

De bittra smakerna från choklad, den syrliga citronkrämen och den lena, söta marängen skapar en kombination utanför det vanliga. Vi täcker tårtan med italiensk maräng, den håller formen och gör att du kan spritsa fina mönster och dekorera tårtan som du vill. Den italienska marängen har en vacker vit färg som får oss att tänka på den gnistrande vita nysnön.

baka_glutenfri_mjolkfri_nysno-tarta

Tårtbotten:

4 dl Doves Farm Glutenfri Ljus Mjölmix

2 dl socker

2 dl kakao

3 tsk bakpulver

1 krm salt

2 1/2 dl havregurt/soygurt/växtmjölk+citronsaft

2 1/2 dl kaffe

1dl rapsolja

2 ägg

Blanda alla torra ingredienser, häll sedan i alla våta ingredienser och vispa med elvisp till det är väl blandad.

Smörj och bröa en springform 20-30cm diameter

Grädda vid 175C ca 35-40 min. Kontrollera att den är klar med en sticka. Ta den häller lite för tidigt än för sent. Låt bottnen svalna medan du gör maräng och citronkräm

Italiensk Maräng

3 äggvitor

150 g strösocker

1 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

Hetta upp socker och vatten över svag värme till sockret har smält. Koka upp och koka utan att röra om till lagen klarar karamellprovet (hård kula), 120 grader på sockertermometer.

Vispa under tiden äggvitorna till styvt skum. Använd ren elvisp, se till att inte rester av äggula finns med.

Häll ned den heta sockerlagen, lite i taget, under ständig vispning. När man tillsätter sockerlagen, häller man ned rakt ner i äggvitorna, annars fastnar den i kanten.

Fortsätt vispa tills marängen är helt sval, ca 5min, den är då mycket styv.

(Eventuellt kan marängen tillsättas lite karamellfärg, fast vi tycker den gnistrande vita färgen är vacker, den har fått ge namn åt kakan!)

Citronkräm

250 g mjölkfritt margarin

1 dl socker

skal och saft av 1 ekologisk citron

Riv citronskalet av citronen. Bara det gula skall med, undvik att få med det vita under.

Dela citronen på mitten och pressa ut citronsaften.

Blanda margarin, socker och citronskal och hälften av citronsaften till en pösig kräm.

 

Montera Tårtan

Dela kakbottnen i tu.

Lägg nedre delen på ett fint fat.

Med en tesked fördelas resten av citronsaften över den nedre kakhalvan.

Bre ut citronkrämen

Lägg på övre halvan av kakbottnen

Bre eller spritsa marängen över tårtan. Marängen håller formen, så man kan gärna spritsa fina mönster.

Pynta den som vi vill ha den. Färska eller frusna bär, strössel eller annat pynt blir fint!