glutenfri mjölkfri rabarberpaj med maräng

Rabarber-Maräng Paj

Rabarber-Maräng Paj

Glutenfri, Mjölkfri, Laktosfri

Jag älskar lemon-meringue pie, men även om den syrliga smaken av citron är god, är jag mer förtjust i våra egna rabarber. Rabarber är syrligt men har en fyllig och sammansatt smak som citron inte lever upp till. Dessutom har man numera sett att rabarber dödar cancerceller. Men det struntar jag i, jag äter rabarber för den den goda smakens skull.

Denna pajen har tre lager, först pajskalet, sedan rabarberkrämen och på toppen maräng. Här gör jag marängen på äggvitor, men givetvis kan man ersätta det med vegansk, äggfri maräng. Sedan marängen är så söt, har jag inte socker i rabarberkrämen. Då får man också de fina kombinationerna av syrlig rabarber och len, söt maräng som kittlar smaklökarna så mycket.

 

Pajskal

Ingredienser:

200g glutenfri mjölmix, Doves Farm

100g mjölkfritt margarin, kokosolja eller liknande

3msk vatten

Gör såhär:

Häll upp mjölmixen i en bunke. Tillsätt rumsvarmt margarin/fett. Blanda fett och mjöl med en gaffel tills det är väl blandad.

Tillsätt vatten och blanda. Knåda ihop degen med händerna, forma till en boll och låt den stå någon timme tills fettet smälter in i mjölet. Under tiden gör du rabarberkrämen och marängen.

 

Rabarberkräm

Ingredienser:

500g rabarber

Gör såhär

Om du plockar rabarber i trädgården, så ryck loss dem lite försiktigt. Skär bort det nedersta av stjälken och bladet. Tidigt på våren kan det yttra skalet få sitta kvar och ge fin röd färg till rabarbern.

Skär rabarbern i mindre bitar, ca 2cm och ha i en kastrull. Värm försiktigt. Låt det småputre 10min, så rabarbern blir mjuk och fin. Vatten behövs inte om värmen är låg, och utan vatten blir inte rabarbern så rinnig. Jag brukar inte ha i socker eller potatismjöl, men blir det för rinnigt (beror lite på sorts rabarber och skördetid) så tillsätt någon msk potatismjöl eller tapioka.

Maräng

Ingredienser:

200g strösocker

1,25dl vatten

4 äggvitor

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

Varm upp socker och vatten över svag värme tills sockret smält. Koka upp och låt koka till temperaturen är 120C, eller sockret består karamellprovet (en liten droppe i kallt vatten skall omedelbart ge en hård kula). Var försiktigt, om det blir för varmt, blir marängen ljus brun, men smakar fortfarande gott!

Knäck äggen och separera gula och vita. Ingen gula får komma med vitorna. Visp äggvitorna till riktigt hårt skum med en elvisp. Blanda i den varma sockerlagen, lite i tagen medan elvispen går, så allt blandar sig.

Marängen klarar sig någon vecka i kylen, så den kan göras i förväg, eller man kan spara lite av den till en annan dag om man vill.

(Vegansk Maräng kan man göra på 200g socker och 2dl kikärtsspad. Vispa kikärtsspadet tills det är styvt, ev. kan man tillsätta 1tsk vinäger för att få det styvt. Tillsätt sockret lite i taget.)

Sätt samman rabarberpajen:

Press för hand ut pajskalet i en form. Förgrädda pajskalet i ugn 10-15min vid 180C.

Häll över rabarbern.

Täck över med marängen. Det blir rätt mycket maräng, så om du tycket det blir för mycket kan du spara lite. Sedan det inte är socker i rabarberkrämen, är det dock gott med ett tjockt lager maräng. Man kan gärna spritsa marängen i fina mönster på pajen. I så fall bör man låta marängen svalna en aning först.

In i ugnen kanske 5 min, tills den fått en fin ljusbrun färg på toppen.

 

Serveras utomhus med sol, värme och goda vänners lag.