pussel att hitta rätt vid matintolerans, salicylat och Feingold diet

Salicylat och Feingold-dieten

Salicylater och Feingold-dieten

Feingold-dieten skapade stora rubriker på 70-talet när många hyperaktiva barn blev av med alla sina symtom ved hjälp av dieten. Sedan dess har dieten utvecklats vidare, och är idag ett viktigt verktyg för att behandla matintolerans. Matintolerans kan visa sig som hudutslag, huvudvärk, magsmärtor, illamående, men också som olika kroniska sjukdomar eller som beteendestörning. Härunder kommer trötthet, utmattning (i varierande grad), migrän, olika neurologiska sjukdomar och psykiatriska diagnoser som koncentrationssvårigheter, depression, tvång, ADHD, ODD, insomnia, bristande impulskontroll, panikångest och aggression.

Ben Feingold var läkare som i sluttampen på sitt liv upptäckte att några av hans allergiska patienter inte blev bra ens når alla kända allergener var bortplockade i dieten. Han började då titta på salicylater, bensoater och vissa färgämnen och fick fantastiska resultat. Under 70-talet utfördes flera dietförsök på hyperaktiva barn (idag skulle vi nog säga att barnen hade ADHD) och många blev dramatiskt bättre. Feingold-föreninger uppstod i flera europeiska land, och de var också pådrivare till att AZO-färgämnen försvann i vissa länder i slutet av 70-talet. Dietförsöken till Feingold och Reichelt (diet utan gluten och mjölkprotein) startade hela debatten vi nu har runt mat och beteendestörningar.

Feingold-dieten [1] fokuserar på fenoler, båda artificiella och de som naturligt finns i mat. Salicylater är en typ av fenoler som många har problem med. Vanliga indikationer på fenolöverkänslighet är mörka cirklar under ögonen, röda öron och bröst, astma, hyperaktivitet, öroninfektioner, insomnia, koncentrationsproblem och huvudvärk. Särskilt artificiella tillsatsämnen verkar vara svårt för kroppen att bryta ner. Känsliga individer som kanske har lägre enzymproduktion eller av andra orsaker har lägre förmåga att spjälka dessa ämnen, kommer då att ansamla fenoler tills halterna i kroppen blir så höga att de blir toxiska. Då först kommer symptomen till syne som aggression, huvudvärk, astma eller annat. En kropp som har god förmåga att hantera dessa ämnen, har inga problem med artificiell färg, tillsatta aromer, konserveringsmedel eller naturlig salicylat från livsmedel. Andre kroppen hinner inte bryta ner det i den takt det kommer in. Tänk dig att du inte kan hantera färgämnet E102. Om du inte äter det på ett tag, så er kroppen fri från detta. Om du därefter äter lite godis färgat med E102 går det bra första dagen. Halterna i kroppen ökar, men är så låga att det inte ger symtom. Kanske går det bra andre och tredje dagen också. Men sedan har det samlats så mycket skräp i kroppen att du reagerar på minsta lilla mängd. Det gör det svårt att hitta boven i dramat. Reaktionerna kan komma flera dagar efter att du åt något, därför att du tillför ämnet snabbare än du bryter ner det. För att ytterligare komplicera, så reagerar de flesta på mer än ett ämne.

Feingold-dieten har efter hans död utvecklats vidare, särskilt i Australien [2] där de jobbar mycket med olika former för matintolerans och allergier. I tillägg till salicylater har man sett att många har svårt med andra matkemikalier som vissa aminer och oxalater som förekommer naturligt i många livsmedel. Känslighet för aminer och oxalater kan ligga bakom flera kroniska sjukdomar. T.ex. har man sett att många med migrän kan bli bättre med en kost som är låg på biogena aminer (t.ex. histamin) och vid sjukdomar som MS och Parkinsson kan sjukdomen bli lättare när dessa ämnen tas ur kosten.

Det kan vara svårt att veta om man har denna typen av matintolerans, och svårt att veta om man i så fall har problem med salicylat, bioaktiva aminer eller oxalat. Det är tyvärr begränsat vilka tester man kan få gjort inom den svenska vården. Vid beteendestörningar som ADHD eller ASD kan det absolut vara värt att en period testa på en eliminationsdiet [3], medan många med lättare besvär kanske tycker det verkar för krångligt. Dieten finns i två versioner, en för de med svårare besvär, och en light-variant för de som har lättare besvär och sannolikt inte är lika känsliga.

Hur man eliminerar salicylat i maten

Normalt kan man få bort alla problematiska symptom om man lever på en strikt eliminationsdiet i 2-6 veckor. Eliminationsdieten är mycket krävande, och om den inte följs strikt kan man få missvisande resultat. Det är därför viktigt att sätta sig noggrant in i alla regler innan man påbörjar dieten och inte samtidigt göra andra stora ändringar med mediciner, probiotika, vitamintillskott eller annat. Efter eliminationsfasen skall de uteslutna matvarorna åter introduceras, så man får räkna med att det tar runt 3 månader med mycket begränsad diet innan man säkert hittat problem-maten. Denna eliminationsdieten är alltså inget man gör lättvindigt.

Bland det som skall undvikas är alla former för frukt eller bär, med undantag av små mängder päron. Många sorters grönsaker går också bort, men bland de tillåtna finns våra traditionella stapelgrödor som fast potatis, kålrot, kål, brysselkål och purjolök.

Smör, ghee och rapsolja går också bra, medan kokosolja bör undvikas. Nötkött, kyckling och fryst fisk är tillåtna. De flesta kryddor går bort.

För att lyckas måste man helt enkelt göra all mat från grunden, och endast krydda med salt, lite färska örter och maltvinäger. Alla halvfabrikata i form av buljong, såsbas, saft med mera försvinner, och det är en mycket stor övergång i de flesta familjer!

I tillägg bör man ta bort parfymerad tvål, schampo, lotions och annat. Använd oparfymerade produkter utan färgämnen och aromer.

Det man uppnår med dieten är att alla tillsatser (konserveringsämnen, färg) och aromer försvinner, och de flesta matkemikalier som det är vanligt att reagera på. Några kombinerar dieten med att leva glutenfritt och mjölkfritt, men har man möjligheten att istället använda enzymer för att tolerera åtminstone mjölkprodukter, så blir dieten mycket lättare. Har man celiaki, måste man fortsatt vara strikt glutenfri, men de flesta kan ta 2-3 kapslar enzymer/måltid och tåla mjölkprotein. Använd då DPP-IV Forte, AFP Peptizyde, EnzymComplete eller TriEnza, som är de enda enzymer som är effektiva mot mjölkprotein. De två senaste har även viss effekt på salicylater, särskilt sägs EnzymComplete ha effekt på salicylater.

Den första tiden på eliminationsdieten kan några må dåligt -sämre än innan-, och dag 4-5 är ofta sämst. Dessa reaktioner brukar inte vara så länge, och redan efter 2-6 veckor är ofta alla symtom borta!

Biogena aminer

Salicylater, aminer och oxalater är tre grupper av matkemikaler som ofta kan ställa till problem och vara grundorsak till vissa kroniska sjukdomar. Medan Feingold-dieten fokuserar på salicylater och tillsatser, har man senare sett att även biogena aminer kan ge problem för många. Aminer finns naturligt i vissa matvaror, men bildas också under lagring. Många med migrän kan berätta att migrän utlösas av t.ex. rött vin, lagrad ost och annat med höga nivåer av histamin eller andra bioaktiva aminer.

Det är ofta svårt att veta om det är salicylater eller aminer man reagerar på, och därför väljer många att under eliminationsdieten ta bort båda grupperna. Eliminationsdieten är svår med begränsade tillåtna matvaror, och man bör därför så snart som möjligt återintroducera de matvaror som man har plockat bort. Förhoppningsvis kan man efteråt vara mindre strikt, kanske kan man tåla moderate mängder salicylater, och aminer. Kanske ser man att det endast är några få färgämnen som är problemet. Emellertid är det ofta så att man reagerar på mer än en matvara eller tillsats.

E-nummer, Aromer och tillsatser

Den svenska debatten har tyvärr blivit svart-vit; inte alla E-nummer är skadliga. [4] Och bland de som är ifrågasatta är det bara en liten del av befolkningen som reagerar. Tillsatsämnen kan göra att maten inte möglar, och det är ju bra, för mögel är farligt för oss. Sulfiter och antioxidanter stabiliserar livsmedel, och gör att den inte oxiderar (blir missfärgad) eller får bottenfall. De flesta konsumenter väljer bort livsmedel med bottenfall eller missfärgning, och livsmedelsproducenterna känner sig därför tvungna att tillsätta stabilisatorer, antioxidanter och konserveringsmedel. Tas de bort är vi tillbaka till att endast köpa färska råvaror, och majonnäs, saft, såser och liknande skulle inte finnas tillgängligt. Mycket mat skulle mögla, och vi fick handla mycket oftare.

De E-nummer som är aktuella att utesluta vid salicylat- eller amin-intolerans är i första hand:

Färgämnen:

102,104,110,122,123,124,127,129,132,133,142,143,151,155,160b

Konserveringsmedel

Sorbat                    200-203

Benzoat                 210-219

Sulfit                     220-228

Nitrat, nitrit            249-252

Propionat               280-283

Antioxidanter

Gallat                     310-312

TBHQ, BHA, BHT   319-321

Smaksförstärkare

Glutamat inkl MSG 620-625

Ribonukleotider       627, 631, 635

Hydrolyserad Vegetabilisk Protein (HVP)

Aromämnen: (inga E-nummer)

Aromämnen har inga E-nummer, och är företagshemligheter. Aromer kan ibland ge svåra symtom, och är något man vill undvika helt under en eliminationsdiet. Även något så naturligt som vanillin är känd för att ge symtom hos de som är känsliga.

Referenser:

  1. Läs mer om Feingold-dieten här
  2. Läs mer om Australiens forskning och erfarenheter med behandling av matintolerans 
  3. Eliminationsdieten är beskrivet i en handbok som kan beställas från Australien. Den heter The Elimination Diet, och beställas från RPAH Det finns även en enklare version av dieten som kan provas av de med lättare
  4. Läs mer om våra E-nummer, tillsatser och aromer