Bedöma kvaliteten på färsk fisk

Experttips för hur man kollar fiskens kvalitet

Är fisken som ligger i fiskdisken färsk?

Att köpa fisk i en manuell fiskdisk är alltid ett vågspel, ibland är det rätt god, ibland är den gammal och tråkig. Oftast kan man dock äta gammal fisk utan att må dåligt. Fisken smakar illa länge innan den blir farlig att äta, men det är ju alltid trevligare med färsk fisk än en fisk som smakar och luktar gammalt. Emellertid är det inte alltid så lätt att bedöma kvaliteten på fisken. Här kommer lite tips från en krävande fiskälskare, som gärna delar med sig så flera av oss efterfrågar en högre kvalitet på fisken i våra butiker.

Frågar du efter fångstdatum i den manuella fiskdisken kommer du sannolikt inte få något svar. Fångstdatum är ofta inte heller det viktigaste, utan det viktiga är om fisken har förvarats rätt efter att den dog. Färsk fisk är stel, likstelheten kommer efter några timmar håller i sig ett bra tag -flera dagar- om den förvaras kallt. Om du hittar en stel fisk, har du tur. Köp den och njut!

Kolla gälarna

Gälarna är fiskens lungor, och det bästa sättet att kontrollera fiskens kvalitet. Gälar skall vara röda och lukta friskt. Gälar som går i brunt, grönt eller grått tyder på att fisken har förvarats vid fel temperatur eller är gammal.

Lukta på fiskskinnet

Har du möjlighet att känna och lukta på skinnet, så hittar du svar på dina frågor. Fiskskinn ska lukta neutralt, kanske lite salt eller tång. Skinnet ska inte lukta gurka, metall, hö eller (skräck!) gammal fisk. Skinnet ska glittra som pärlemor, och vara utan fläckar. Är skinnet eller fettet innanför lätt gulfärgad är fisken gammal och dålig.

Tryck på fisken

Fisk som är förpackad i plast kan man inte lukta på, men tryck lite lätt i skinnet. En färsk fisk kommer snabbt att fjädra tillbaka, stannar märket efter fingertrycket kvar i flera sekunder är fisken gammal.

Titta på ögonen

Fiskens ögon skall vara klara och mörka. Börjar ögonen bli grå, matta och insjunkna är nedbrytningen av fisken kommit långt.

Om att steka färsk fisk

Färsk fisk är god, men tyvärr svår att hantera i pannan. Ta fram fisken från kylen 15-30min innan du skall steka den så den hinner anpassa sig till rumstemperatur. Torka av den och stek i varm stekpanna. Stek alltid skinnsidan först. Färsk fisk kommer krulla upp sig och vara svår, men låt den hursomhelst steka klart på skinnsidan innan du vänder den om annars är risken att den bränner fast och går i bitar.

Vid grillning gäller samma sak, det är en fördel att börja med skinnsidan ned mot glöden.

 

 

Referenser:

http://forskning.no/fisk-mat/2016/06/slik-sjekker-du-hvor-fersk-fisken-er