Recept glutenfria mjölkfria fiskburgare

Fiskburgare

Recept glutenfria mjölkfria fiskburgare

Ibland hittar man fiskburgare i frysdisken, men de är gjorda på gammal fisk och inte så goda. Om man får tag på färsk fisk är det därför godare att göra egna. Fiskburgare kan göras på nästan vilken fisk som helst, t.ex. torsk, lax, gädda, abborre, röding, kolja, uer eller sej.

Fiskburgare är gott på grillen eller i stekpannan med hamburgerbröd, lite dressing och sallad, men lika gärna som lunch/middag med kokt potatis eller bara sallad. De går bra att frysa, och är ett utmärkt val till lunchmatlådan. Äts gärna kall också, som picknickmat. Äggen är bara bindemedel, så givetvis kan man ersätta ägg med lite vätska och t.ex. xantangummi, men då bör man finmala fiskfärsen och inte ta för mycket purjolök/vårlök annars håller de inte så bra ihop.

Recept Torskburgare

500 g torsk (tinad, kylskapskall) eller vilken annan fisk du vill ha

2 tsk salt

1 tsk peppar

3 ss potatisstärkelse

2 ägg

1 1/2 dl ”grädde”

1/2 purjolök eller lite vårlök eller gräslök

 

Gör så här:

Lägg runt 350g av fisken i en matberedare och mal en fin fiskfärs. Tillsätt salt, peppar och potatisstärkelse. Kör till du får en seg fiskfärs. Ha så i äggen och kör ett tag till så det blandar sig. Häll i växtgrädde och blanda lite till. Nu tillsätter du vårlök/purjolök och resten av fisken och kör lagom länge så du får lite grovhackad fisk i färsen. (Vill du ha jämn smet har du i all fisk med en gång, men många gillar att ha lite större fiskbitar i).

Använd gott med fett i stekpannan. Ha varm panna. Använd ena handen och en matsked som du ständigt doppar i kallt vatten så degen inte fastar på handen eller skeden och form bullar som du klappar ner i stekpannan så de blir fina kakor. Stek tills de blir fint bruna, men inte så länge att de blir torra inuti. Nordmännen gillar sin fisk ’raw/medium’ inte ’well-done’, och den är ju faktisk bättre när den är lite saftig. Ät dem gärna varma direkt ut pannan, men de är utmärkta att frysa in. En god kall sås gjort av vår yoghurtkräm är också jättegott till.

Variera gärna med lax, pinklax eller annan fisk.