Glutenfria Bullar

Glutenfria bullar

Glutenfria bullar

Mjölkfri Sojafri Vegan

 

Att baka glutenfria bullar själv är inte så svårt. Ett tips, om man är ovan, är att provgrädda en bulle först, kolla att den blir bra (inte kompakt och degig) innan man går vidare. Som vid all bakning, måste man kontrollera att jäsningen tar sig genom att trycka på degen och se att den ger efter. Greppa gärna degen och kolla att det har bildats små gasbubblor i den. Jästiden beror på temperatur, så det kan variera lite. Om degen är för vattnig eller för torr, kan jäsningen bli sämre. Det är alltid bra att ha börjat med några färdigmixer innan man kör igång på egen hand så man vet hur en bra glutenfri deg skall vara. Den skall inte vara som vanlig vetedeg, utan mer rinnig. Många väljer att bara jäsa en gång när de bakar glutenfritt, men jag tycker det då lättare kan bli delar av bakverket som blir kompakt och rått, så jag kör alltid förjäsning och efterjäsning.

 

Bullrecept:

 75 g mjölkfritt margarin, ister eller kokosolja

3,5 dl växtmjölk (t.ex. soja, mandel, ris)

50 g jäst

½ dl socker

   2 stora ägg ELLER

2 msk MyEy heläggspulver som vispas kraftigt med 1 dl växtmjölk

450 g ljus glutenfri ljus brödmix från Doves Farm

3 krm kardemumma

2 krm salt

 

 

Smält margarin och blanda i mjölken. Värma till ca 34 – 35 grader.

Lös jästen i blandningen och vispa sedan ut husken i den, lite i taget så det inte klumpar sig. Låt stå och svälla 10 minuter till en lös gröt.

Vispa ut MyEy med växtmjölk så blandningen blir väl blandad och lite luftig.

Tillsätt socker och MyEy/ägg till smeten.

 Ta undan en deciliter av mjölet till utbakning och blanda resten med kardemumma och salt. Tillsätt lite i taget medan maskinen kör, och arbeta degen ordentligt ca 8 – 10 minuter.

Täck över och låt jäsa en timme.

Jobba ned degen igen i maskinen, och ta sedan upp på bakbordet. Knåda igenom med resterande mjöl, och dela i 15 – 16 bitar.

 

Med lite olja på händerna, forma till bullar och låt efterjäsa ca 30min.

Grädda vid 240C 15min tills de får fin färg.