Glutenfria semlor utan mjölk och ägg

Glutenfria semlor utan mjölk och ägg

Recept Glutenfria Semlor (utan mjölk och ägg)

Riktig goda kardemummabullar fylld med mandelmassa och mjölkfri vispgrädde! Husken gör att dessa hänger samman bra och inte blir torra, men ta bara en lite matsked husk för att undvika att bullarna blir gummiaktiga, och kom ihåg att vätskemängden helt beror på hur mycket husk som är i degen.

Tänk på att kardemumma tappar smak om det står länge, så om du använder pulver som stått i skåpet ett tag kan du behöva mer kardemumma. Godast blir det förståss om du krossar kardemumman när du bakar.

Ingredienser:

100g smält mjölkfritt margarin

4,5-5dl växtmjölk (soja, mandel eller annat du tål)

1 liten msk Fiberhusk

1 msk kardemumma

1 dl socker

500g Doves Farm ljus brödmix.

Smält margarin och värm 4 dl av mjölken tills det är fingervarmt, ca 30-35C

Blanda i jäst, husk och kardemumma och låt det stå och svälla minst 10 min

Blanda därefter i socker och mjöl och kör det i maskin 5-10 min tills allt är väl blandad. Medan det blandas häller du försiktigt i mer ljummen mjölk tills segen är smidig. Degen skall vara lite kladdig, men med väl inoljade händer skall man kunne forma bullar.

Ta fram en bakplåt och täck med bakplåtspapper. Olja in händerna noga och forma bullar som du lägger på bakplåten. Låt de stå varmt och jäsa ca 30min. Jag ställer mina in i ugnen på absolut lägste temperatur, men var försiktig om du vill prova detta; om ugnen är för varm dödar du jästen och då jäser inte bullarna.

Grädda vid 225C ca 12-15min lite beroende på storlek.

Servera med riven mandelmassa och mjölkfri vispgrädde.