glutenfritt valnötsbröd på havre och bovetemjöl

Valnötsbröd med havre och bovetemjöl

Grovt glutenfritt valnötsbröd bakad på havre och bovete

Inspirerad av det goda nybakade brödet på ICA, har jag bakad detta goda, saftiga valnötsbröd. Jag gillar smaken av havre, och denna gången gjorde jag en variant; jag tok stora havregryn och krossade dem med stavmixer så det blev mitt-emellan mjöl och små havregryn. Undrar om inte det är hamligheten bakom att detta brödet blev så saftigt.

Jag bakar utan socker eller sirap, men gillar du sött bröd kan man givetvis tillsätta socker efter smak.

Ingredienser:

1 paket jäst

8 dl ljummet vatten

1dl rapsolja

1 1/2 msk vinäger

1 tsk salt

2 msk xanthangummi

500g havregryn eller havremjöl

350g bovetemjöl

150g tapiokamjöl

2 dl krossade valnötter

 

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke.

Tillsätt ljummet vatten, olja, salt och vinäger

Blanda och låt det gärna stå ett tag så jästen löser sig helt.

Under tiden häller du 500g havregryn i en bunke, välj helst en som är djup så det inte skvätter över. Använd stavmixer för att dela havregrynen till en gryn-mjöl blandning. Det är gott om några gryn är kvar, men runt hälften-3/4 av grynen är malda till mjöl.

Tillsätt sedan havre, tapioka, bovetemjöl och xanthangummi i omgångar till vätskan och blanda hela tiden. Jag brukar maskinen gå för fullt i runt 10min för att få en bra deg.

2 dl valnötter krossas för hand eller med kniv. Ta dem upp i degen och rör snabbt runt.

Låt den förjäsa ca. en timme. Jästiden beror på hur varmt det är, men degen skall bli nästan dubbelt så stor. Använder du socker i degen, går det fortare att jäsa.

Smörj två brödformar.

Kör maskinen snabbt så degen blir lite mindre och lättare hanterbar. Fördela den så i formerna. Nu skall degen efterjäsa till den är 50% större än innan. Låt den stå varmt och skyddad 30-60min.

Gräddas vid 225C ca 45min

Jag brukar låta den svalna i ugnen, sedan skär jag upp i skivor och lägger i frysen och tar bara upp det vi äter den dagen.

Jättegott med lite mjölkfritt margarin och skinka, mjölkfri ost eller en god röra. Fast min dotter vill ha det med la Crema (mjökfri Nutella)…

Glutenfritt och mjölkfritt valnötsbröd med Crema, mjölkfri Nutella