glutenfri och mjölkfri mat påsktårta

Mjölkfri Glutenfri Påsktårta

Mjölkfri Glutenfri Påsktårta

 

Recept glutenfri mjökfri Påsktårta

En lite syrlig tårta med väl avvägda smakar som går fint samman. Vi pyntar med italiensk maräng och gelé, men det går ju bra med en mjölkfri vispgrädde och färska bär också, eller annan pynt man gillar.

 

Recept Mjölkfri Glutenfri Tårtbotten

200g mjölkfritt margarin

200g socker

4 ägg

200g glutenfritt självjäsande mjöl

2 ekologiska citroner

KakFyllning

1,5 dl frusna hallon (måste kokas minst 3min)

italiensk maräng (recept finns på annan sida)

3 gelatinblad

eventuellt konserverade ananasringar

pynt, t.ex. marsipanfigurer

 

I påsktårtan valde vi att tillsätta skal av två citroner, och vi fick en kaka med fantastisk frisk, syrlig smak som gick perfekt samman med hallonkrämen vi serverade till tårtan.

 

Gör såhär

Rör samman margarin och socker, rör i äggen, ett i taget.

Blanda i mjölet.

Riv skalet av två ekologiska citroner och tillsätt smeten. Spara citronerna, vi gör gelé på dem senare.

Grädda kakan vid 190C i 20-25min

 

Låt kakbottnen svalna helt innan du delar den i två eller tre delar. I vår påsktårta fyllde vi tårtan med 1,5dl kokta hallon, och de väter ned tårtan och sätter en riktig god smak. Skall tårtan stå till nästa dag, kan man passera hallonen och använda kärnorna till fyllningen med bara lite hallonsås, så blir kakan inte lika blöt och ser finare ut.

På toppen lade vi ett tunt lager italiensk maräng, skivad hermetisk ananas och dekorerade med citrongelé och marsipankycklingar. Använd aldrig färsk ananas med gelatin, det stelnar inte. Kokt, konserverad ananas går emellertid bra.

Citrongelén gjorde vi på pressad saft av de två citroner vi rev skalet av, och blandade med 3 gelatinblad. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 min, krama ur vattnet och lägg gelatinblad och citronjuice i en kastrull. Värma långsamt upp under omröring tills gelatinet har smält. Låt gelén svalna till den precis börjar tjockna för du öser den försiktigt över ananasen. Eventuellt kan man göra en liten vall av marängen innan så inte gelén rinner ut.

Servera med den passerade hallonsåsen om den inte är fyllning i tårtan.