Recept: mjölkfri pizza

Mjölkfri Pizza

Mjölkfri Pizza

Självklart kan man göra god pizza även utan gluten och mjölk. Denna pizza är gjord på glutenfri bröddeg och vi använder en mjölkfri ost från Wilmersburger.

Pizza Mjölkfri Glutenfri

Börja med att göra degen till pizzabottnen. Här kan man ta en glutenfri färdigmix för pizzabottnar, eller gör helt enkelt en bröddeg, t.ex. på vår glutenfria ljusa brödmix och låta den jäsa ca 1 timme, klappa ner den i långpannan med väl inoljade händer och låt den stå och efterjäsa på plåten 30-45min, baka precis som du skulle gjort med bröddeg. 

Några vill göra pizzabotten från grunden på rena glutenfria mjöl, kolla våra recept på glutenfria pizzabottnar.

 Under tiden degen jäser, kokar du tomatsås.

Tomatsås:

1 liten gul lök hackas i småbitar

1 burk tomater, krossade eller passerade

1/2ts salt

1 krossad vitlöksklyfta eller ca 1/2 ts krossad vitlök från glas

1/2 ts stött oregano

1 söndersmulat lagerblad

2msk tomatpuré

 

rör ihop allt i en kastrull och låt det koka upp och sedan puttra ett tag.

Täck pizzabotten med tomatsås. Lägg på generöst med riven ost och ovanpå lägger du din fyllning. Vi använder Wilmersburgers pizzaost som är den godaste mjölkfria osten och även blir supersmarrig när den smälter.

Förslag till topping:

Veganpizza: gärna tunna tomatskivor, svamp, tunt skuren squash, oliver, (rucola läggs på efter gräddning), ananas, soltorkad tomat eller grillad paprika på toppen.

Del Mare: musslor, tomatskivor och tonfisk

Hawaii: ananas och strimlad skinka

Svensk klassisk: köttfärsröra

 

När man använder veganost, bör man tänka på att den beter sig lite annorlunda än komjölksost. Snarare än att bli härligt spröd, torkar den ut i ugnen. Resultatet blir därför bäst om man låter osten sjunka ner lite i tomatsåsen och lägger resten av fyllningen över. Tomatskivor, ananas och köttfärsröra med mera skall alltså ligga ovanpå osten, då blir osten seg och saftig!

Slå på ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt olja under omrörning
Tillsätt vattnet lite i taget. Häll olja på händerna, och klappa ut degen i långpannan, gräddas i 5-10min tills den blivit lite brun.

Lägg på topping och fortsätt grädde i 10min tills allt är varmt och ’osten’ har smält.