Recept: vinkokta mjölkfria blåmusslor

Vinkokta mjölkfria Blåmusslor

Vinkokta mjölkfria Blåmusslor

När man är ny på diet, har många svårt att komma på vad de kan äta, men efter ett tag förstår man att man kan äta nästan vad som helst, om man bara gör maten själv och ersätter vissa ingredienser.

Blåmusslor Mjölkfritt

Musslor är god sommar- och höstmat, och mycket snabbt att göra. Oftast kan de bara köpas på fredag eller lördag, och man får passa på när det finns tillgängligt. Ett nät är en fin förrätt till 3-4 personer, men skall man bara äta musslor måste man ha det dubbla eller förstärka med smörgåsar och annat.

Klipp upp nätet och lägg musslorna i kallt vatten.

Hacka en lite lök, gärna schalottenlök, och ha i en hackad klyfta vitlök, låt surra i varm kastrull till det blir genomskinligt. Häll på 2dl torrt vitt vin.

Medan du väntar på att vinet skall koka, kollar du genom musslorna. Kontrollera att de slutar sig. Ifall de har legat för varmt kan det ta tid innan de stänger sig. Plock upp de stängda musslorna, ta bort de fästehår som ibland finns, och lägg den i en hög. Musslor som inte stänger sig skall slängas, de kan vara dåliga och skall inte ätas. (Dock kanske de stänger sig om de ligger lite längre i kallt vatten).

Häll alla musslor samtidigt i grytan och koka ca 5 minuter tills de alla har öppnat sig. Eventuellt rör du runt så alla kommer ned i det varma vinet.

Ta kastruller av plattan, lägg musslorna på ett serveringsfat. Om någon mussla inte har öppnat sig skall den slängas. (eller prova koka ett par minuter till)

Visp ned ett paket mjölkfri grädde i vinet och smaka till med salt. Man kan ta vilken grädde man vill, jag tycker mandelgrädden är riktigt god till detta!

Servera medan det är varmt, gärna med nybakad bröd och ett gott vitt vin.