Övervikt och Stress
Väldigt många blir i medelåldern lite runda om magen. Många har provat att banta, de försöker på 5-2 och LCHF och tar bort luncher och annat. Den gamla sanningen med att energi in = energi ut+fett verkar inte stämma. Om de äter lunch så väger de 110kg, tar de bort lunchen så väger de fortfarande 110kg. Börjar eller slutar de motionera så står vågen still. Kan det vara så att kroppen har en idealvikt, och att den strävar mot den? Och beroende på hur mycket vi äter så kanske vi suger upp olika mängder näring från maten?
Nästan alla sliter i dag med stress. Några kämpar med för mycket att göra på jobbet, andra har inget jobb och stressar därför över ekonomin. Eller att barnen inte mår bra, eller för att föräldrar behöver hjälp. De finns alltid saker att stressa upp sig över.
I ett försök hade man två grupper möss som båda hade samma (lite för högt) kaloriintag. Den ena gruppen stressade man genom köld eller genom att de blev retade så de blev aggressiva. Och den gruppen gick upp i vikt, inte den andra gruppen som fick lika många kalorier. Om man inte blir stressad, så blir man inte alls lika fet av att äta lite för mycket.
Stress+energiöverskott i maten ger alltså kraftig viktökning! Stressen ledde till utsläpp av neuropeptid Y, som i sin tur utlösta det metabola syndromet. Om man ger mössen en antikropp mot neuropeptid Y, så går de kraftigt ner i vikt och får mindre midjemått. Motsatt ger en injektion av neuropeptid Y att de ökar i vikt och i bukomfång. Det finns alltså en medicinsk hypotes bakom som visar att stress ger övervikt och högt blodtryck, höga blodfetter och prediabetes.
Metabola Syndromet
Metabola syndromet är ett samlingsnamn på en samling med symptom:
övervikt och bukfetma
högt blodsocker
högt blodtryck
höga blodfetter
Det metabola syndromet ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom då det ökar risken för inflammationer och blodpropp. Många får diabetes typ 2. Många får högt kolesterol och börjar på statiner, som har många biverkningar. Många inom vården stämplar patienter med det metabola syndromet som slöa, slappa och omotiverade. Men många av dessa patienter vill gärna bli friska och smala om de bara visste vägen dit! För jo-jo-bantning funkar inte. De kan pressa ner vikten ett tag, men sen stiger den igen. De kan motionera utan att se effekt. De kan ta bort lunchen, och vågen står still. Kroppen kompenserar och bevarar övervikten.
Självklart kan även dessa personer gå ner i vikt med normala mängder motion om de går till strikt LCHF och gör en stressreduktion. Nu är det få som är villiga att leva på strikt LCHF, men även att bara ta bort vitt socker och alkohol kan ha en viss effekt. Men det intressanta är faktisk vad som händer när man tar bort stress.
Stress och vikt
Kortisol och norepinefrin utsöndras när vi blir stressade, och dessa hormoner säger till kroppen att äta. Vi blir hungriga på snabba kolhydrater. En kaka, läsk eller godis gör gott när man just har sprungit ikapp tåget (eller undkommit ett farligt vilddjur). Stresshormonen säger åt kroppen att fylla på deponierna igen. Därför gör långvarig stress att vi ofta går upp i vikt. Vi blir hungriga, och det håller i sig ett bra tag efter att stressen är borta då hormonerna är höga i flera dagar efteråt. För att bryta den negativa spiralen bör man börja med att reducera sin stress. Se till att du får tillräckligt med sömn, motionera lagom, undvik socker och snabba kolhydrater och är heller fett och protein när du är nere.
Reducera stress genom meditation, mindfulnessövningar, medveten andning, yoga, bön eller annat som fungerar för dig. Det kan låta konstigt, men faktum är att det fungerar! Många går ner i vikt genom att reducera sin stress utan att behöva göra stora ändringar i sitt kosthåll. Och motsatt, många försöker med motion och diet, men lyckas aldrig. Prova stressreduktion istället!
Referenser:
Studien med möss som går upp i vikt av stress:
http://www.nature.com/nm/journal/v13/n7/abs/nm1611.html
Feta män går upp i vikt av stress, magra män går ner i vikt av stress:
http://www.nature.com/ijo/journal/v30/n6/abs/0803229a.html
Starkt samband mellan sömn, stress och hur mycket man går ner i vikt/klarar att hålla sin nya vikt:
http://www.nature.com/ijo/journal/v36/n1/abs/ijo201160a.html
No comments yet.