Test for att kolla matintoleranser med IgG-respons

Olika matintoleranser

Matintolerans, matallergi och hur det diagnostiseras

När man pratar om matintoleranser, brukar diskussionen ofta bli förvirrad rätt snabbt. Läkare och dietister säger ”glutenallergi” när de menar celiaki, och ordet ”intolerans” verkar ibland vara exklusivt förbehållet de som inte tål laktos, mjölksocker. Jag måste därför börja med att reda ut vad vi här lägger i begreppen.

Man kan reagera på mat av flera olika anledningar.

Matallergi, Födeämnesallergi typ I, IgE-respons

Låt oss börja med matallergier. Immunsystemet består av olika komponenter, däribland en immunglobulin  eller en antikropp som vi kallar immunoglobulin E IgE för kort. När immunsystemet ser virus, bakterier eller annat som inte hör hemma i kroppen, så angriper de det för att skydda kroppen mot sjukdom och fara. En IgE allergi är en tillstånd där immunsystemet reagerar på något som egentligen är ofarligt, och som immunsystemet överreagerar på. Värst är nötallergier; immunförsvaret kan döda en person som utsätts för nötter. De behöver inte ens äta nötterna, utan de är bara i samma rum. Några nötter i ett rum är ju inte farliga, det är immunresponsen som är dödlig.

Allergier involverar IgE och kan diagnostiseras med pricktestar eller blodprov. Det är snabba reaktioner som kommer inom sekunder eller minuter från det att du utsatts för födoämnet. Därför är det vanligt att de som har IgE-allergier själva vet vad de inte tål. Bland de vanliga är ägg, komjölk (bland barn), fisk, citrus, skaldjur och nötter. Det är även rätt vanligt att matallergiker kan reagera på pollen, pälsdjur och kvalster. Det är relativt lätt att ställa diagnosen, och lätt för de som får en diagnos att övertyga sig om att de verkligen är allergiska.

Matintoleranser, långsammare reaktioner på matvaror, IgG-respons

Svårare är det med långsamma reaktioner. Intoleranser är ofta långsamma reaktioner, och inte alltid så tydliga. Det kan handla om stark trötthet, svullnad, hudutslag, migrän, munsår, illamående, förstoppning, muskelvärk, ledvärk och liknande symptom som man kanske inte i första hand kopplar mot födoämnen. Reaktionerna kan komma upp till 48 timmar efter att man ätit. Reaktionerna kan hålla i sig ett tag. På toppen av det hela har många en längtan efter den mat de reagerar på, så de äter den ofta.

Ofta är det så att man får en kick av den mat man inte tål; man mår tillfälligt bättre när man äter den. Därför blir man beroende av den, eller tycker mycket om den. De dåliga symptomen kommer fördröjt, och gör att man mår sämre på sikt. Så när man är ’nere’ så tar man kanske lite mer av det man inte tål, blir tillfälligt pigg och glad, och mår ännu sämre på lång sikt. Att äta det man inte tål maskerar symptomen på att man är överkänslig mot den maten, och det blir jättesvårt att lista ut vad kroppen reagerar på. Här måste man försöka med en eliminationsdiet, eller göra ett blodprov för att undersöka vad man eventuellt inte tål.

Det att man lätt får en kick av det man inte tål, gör att den första tiden på diet kan vara svår. Man märker fullt ut de negativa konsekvenserna av maten, men får inte uppåtjacket. Det kan ta upp till en vecka där man mår allt sämre. För de med starkt beroende (autister, schizofrene har det värst!) kan det ta mycket längre tid. Men långsamt töms kroppen för signaler från det födoämnet den inte tål, och man återfår hälsan en bit i taget.

Stark förkärlek för viss typ av mat är den viktigaste indikationen på en matintolerans!

De som bara äter pasta med ost, eller pizza, eller dricker 10 st latte om dagen har sannolikt ett matberoende.

Själv rekommenderar jag eliminationsdieten, men förstår alla som vill komma snabbt igång. Att mäta antikroppar i blodet är ett sätt att få en första indikation på vilka födoämnen man reagerar på.

Hur man testar matintoleranser med IgG-blodprov

Ofta ser man att de som har matintoleranser har förhöjda haltar av IgG och IgA i blodet, särskilt vanligt är att hitta antikroppar mot gluten och kasein (mjölkprotein). En teori är att några har mer genomsläpplig tarmvägg, och att det då läcker in rester av proteinfragment över i blodet. Där hör dessa matrester inte hemma, och immunsystemet försöker bromsa skadeverkan av dessa matmolekyler. Följden kan bli inflammation eller svullnad, eller andra långsamma reaktioner i kroppen. En stor grupp som ofta har dessa problem är barn och unga med ADHD eller autismspektrumtillstånd. Där är det ofta svårt att få till en eliminationsdiet. Inte bara kommer dagis/skola att protestera, utan barnen själva kan vara mycket noga med vad de äter.

Blodprovet tas från ett stick i fingret, och skickas till ett laboratorium i Tyskland som analyserar det mot ett antal olika födoämnen. Det finns olika storlekar på provet: ImuPro 50/ImuPro 100/ ImuPro 200/ImuPro 300 som analyserar 45/90/180/270 olika födoämnen. Testet kostar (2015 års pris) från 1495/2950/3950/4950 kr. Även det minsta testet analyserar de vanligaste allergener som vete, säd, mjölk, fisk, ägg, citrus med mera. Läs mera om det här.

Har man en IgG-respons så skall man givetvis undvika det födoämnet. I tillägg är det bra att använda probiotika, glutamin eller näringspulver för att läka tarmen. Om tarmen får hjälp att läkas, med hjälp av näringspulver, bra bakterier, undvika gluten och kost som är svår att smälta, så kommer tarmen med tiden att bli mindre genomsläpplig. Ofta kan man efter att ha uteslutet det man inte tål under en period (något år) tåla det lite bättre och får inte längre samma starka symptom.

Vid proteinintolerans (ADHD, autismspektrum, depression, ångest) så kan det att undvika de matvaror man har IgG-respons för i kombination med omega-3, mineraler och näringspulver göra stora skillnader. Enzymer kan ha mycket bra effekt också.

Inflammatorisk tarmsjukdom kan bli bra på mycket kort tid genom en diet som framkommit genom detta testet. Många hjälper också kroppen att göra sig av med slagg som bildats under tiden man varit sjuk.

IBS är ibland svårare. Även om man tar bort mat som ger IgG, finns det annan mat som också är svår att smälta för en skadad tarm, Jag rekommenderar därför alltid att också prova FODMAP-dieten. Ofta kan man även ha ett sockerberoende, och ha stora problem med svamp, candida albicans. Det måste behandlas med medikamenter, kost kommer inte ändå fram ifall man har svår candida. Här bör man även prova matsmältningsenzymer. Olika hormonstörningar kan påverka, så en gynekolog kan ibland komma med goda råd.

Den vanligaste gruppen som gör ImuPro-test är emellertid de som mår rätt så bra, men som ibland har lite lättare magbesvär. Då orkar man inte gå hela vägen och göra en eliminationsdiet, man vill ha en quick-fix. Och i stor grad får man det av detta testet.

När man har identifierat sina matallergier och intoleranser, gäller det att hålla sig undan den maten ett bra tag. Jag pratar om år. Ge kroppen tid att läka. Hjälp kroppen att rensa ut allt skräp den samlat upp under tiden du var matintolerant. Etablera goda matvanor, och se till att du får gott med goda snälla tarmbakterier. Förhoppningsvis kommer tarmen att läkas så att mycket av det du varit intolerant eller allergisk mot kan gå bra att äta efter ett tag. Men så länge du fortsätter att äta den maten du inte tål, kommer immunsystemet jobba hårt för att skydda dig, och du blir trött, får utslag eller vilka symptom som nu dyker upp i just din kropp.

Hur man praktisk går till väga för att hitta sina matintoleranser

Vill du göra en IgG-analys?
Jag rekommenderar i första hand ImuPro-50 som täcker de vanligaste intoleranserna. Den kostar kr 1495. I tillägg kommer en timmes kostrådgivning där vi går genom dina resultat och du får lite råd och tips om hur du undviker det du inte tål och hur du kanske kan läka tarmen och bli av med vissa av dina intoleranser, det koster kr 500. Alternativt gör du vår eliminationsdiet, och den är alldeles gratis! Fortsätt gärna att läsa om hur man läker tarmen och ät gärna stora mängder mjölksyrade grönsaker, som är den bästa probiotika du kan få!

Kontakta oss på

0765 855 405

toril [at] glutenochmjolkfri.se

 

Follow my blog with Bloglovin