glutenfri kaka

Glutenfritt liv; Ger det bättre hälsa?

Det har varit en hype senaste åren att börja leva glutenfritt. Det sägs att gluten skapar en läckande tarm som släpper över matmolekyler till blodet som inte skulle varit där, och som därför trigger inflammationer i kroppen.

Den absolut vanligaste autoimmuna sjukdomen vi har i vår del av världen är Hashimotos, eller inflammation i sköldkörteln. Allt eftersom körteln blir inflammerad, kommer delar av vävnaden att dö, och produktionen av hormoner avtar. Då sköldkörteln styr hela vår ämnesomsättning, går då hela kroppen på sparlåga. En person med låg ämnesomsättning kommer lätt frysa, alla sår och skador läks mycket långsamt, även tankar blir tröga, man mår helt enkelt riktigt dåligt. Den ända hjälpen är att ta tillskott av sköldkörtelhormoner, vilket läkare av någon anledning sällan skriver ut. Men många kvinnor (90% av de drabbade är medelålders kvinnor) upptäcker att de mår bättre när de slutar med gluten.

Barn med ADHD och autismspektrumtillstånd har ofta problem med magen också, och nästan alla som försöker att leva strikt glutenfritt och mjölkfritt mer än 3-6 månader upptäcker en stor skillnad. De återfår en förmåga att koncentrera sig, får ett annat fokus, magen blir bättre, vredesutbrott försvinner.

Elitmotionärer som slutar med gluten rapporterar att de klarar att springa längre, fortare. De var inte dåliga innan, men att ta bort gluten gör att kroppen klarar att prestera det lilla extra som vi så gärna vill ha i tävlingar.

Hudutslag försvinner. De med IBS upplever att de blir bättre. (Dock måste har tilläggas att det kan bero på svårsmälta kolhydrater i vete, inte nödvändigtvis gluten).

Det finns de som säger att alla får läckande tarm av gluten, och att alla därför skulle må bättre om de levde glutenfritt. Jag ställer mig avvaktande till det sista, människan har ätit vete länge, och även om gluten är svårsmält, är det inte säkert att det är värre än mycket annat vi äter. Dock är det alltid bra att variera.

Är glutenfritt bättre eller sämre för kroppen?

Gluten är svårsmält. Samtidigt är ersättningsprodukterna inte alltid så bra. Om vi ersätter grovt rågbröd med en limpa gjord på vetestärkelse, så kommer vi att få högt blodsocker (som inte är bra för blodådror och celler) och därefter ett högt insulinpåslag (som kan resultera i hjärt-kärl-sjukdom, cancer och åldersdiabetes). Det är det vi pratar om när vi säger glykemisk index, att mat med låg GI är bättre för kroppen. Grovbröd av råg har lågt GI. Limpa gjord på vetestärkelse och socker har superhögt.