Många dietister känner inte till att bär med starka färger kan orsaka ADHD

Fenoler – En okänd överkänslighet även bland dietister

Fenoler – En okänd överkänslighet även bland dietister

Som kostrådgivare möter jag ibland människor som är känsliga för fenoler. De flesta har aldrig hört talas om fenoler, inte ens dietister brukar känna till det men det är ingen ovanlig överkänslighet. Fenoler finns i alla de bär, frukter och grönsaker som ofta beskrivs som extra hälsosamma och fulla med nyttigheter som antioxidanter. Men några är överkänsliga: de blir röda på öron och bröst -nästan som en allergisk reaktion, barn kan få svårt med koncentrationen och få spring i benen, vuxna blir snarare utmattade, letargiska eller deprimerade. Problem med att somna på kvällen, sängvätning, mörka ringer under ögonen, nattsvettningar och extrema humörsvängningar är andra tecken på att man mår dåligt av fenoler. Det finns otaliga exempel på barn med diagnoser som ADHD, ODS eller AS som inte blir bra med de vanliga kostråden men som blir av med sin aggressivitet, hyperaktivitet, tvång och koncentrationsproblem när de lär sig om fenoler och reducerar intaget av dessa. Nu är det inte bara barn och vuxna med diagnoser som har problem med fenoler, utan man kan ha lättare neurologiska besvär, sömnsvårigheter eller matsmältningsproblem och känna att man mår mycket bättre när man reducerar mängden fenoler i kosten.

Fenoler finns i de mest hälsosamma livsmedlen

Letar man på ”fenoler” på google, så får man upp träffar som berättar hur bra det är med livsmedel med stora mängder fenoler. Fenoler motverkar oxidativ stress och verkar antiinflammatorisk, så därför anses det bra för alla att få i sig stora mängder fenoler. De som vet mer om näring än genomsnittet, som näringsfysiologer, dietister och kostrådgivare kommer sannolikt berätta hur viktigt det är att få i sig färgglada bär och frukter då de innehåller antioxidanter som anses bra för kroppen. Men sanningen är sällan så enkel. Många mår istället dåligt av fenoler och bör vara försiktiga med dem, de behöver reducera mängden och gärna kompensera med enzymer som bryter ned fenoler och kanske även tillföra sulfater. Medan en normal kropp inte har svårt med fenoler, finns det de som inte kan spjälka fenoler normalt, och där det blir ett giftigt restämne kvar i kroppen som påverkar nervsystemet.

Fenoler förekommer naturligt i vissa livsmedel men görs också industriellt

Fenoler är kemiska föreningar som förekommer naturligt i vissa matvaror men också tillsätts i färdigmat. De industriellt framställda fenolerna verkar vara värre för kroppen än de naturliga, och många reagerar mest på dessa. Fenoler är som sagt antioxidanter och gör att fett inte så lätt härsknar. Färdigmat med fett tillsätts därför fenoler för att förlänga hållbarheten. De används även för att göra färg och aromer. De tillsätts flitigt i amerikansk mat både som antioxidanter och för att sätta smak; amerikaner tycker att naturliga bär och frukter smaker för lite så livsmedelsindustrin gör kemiska aromer med starkare smak för den amerikanska marknaden medan vi i Europa får mer naturliga smaktillsatser. Dock kommer syntetiska fenoler även här hemma, och då mest i godis, glass, läsk och annan snabbmat där man vill få mycket smak och färg med billiga råvaror och lång hållbarhet.

Fenoler kan ge besvär som ADHD och Asperger

Fenoler och salicylater är normalt inte svårt att hantera i en kropp som har bra med sulfat och enzymer. Dock finns det människor som inte kan hantera fenoler då de har för lite sulfat i kroppen eller otillräckligt med enzymer. Hos barn visar det sig ofta som koncentrationsproblem, sömnsvårigheter eller hyperaktivitet medan vuxna främst lider av huvudvärk, sömnstörningar och irritabilitet. Fenol-känslighet är inte alls ovanligt. Man räknar med att minst hälften av alla autister och en stor andel av de med ADHD är känsliga mot fenoler. Men fenol-överkänslighet är också vanligt bland människor med utmattningssyndrom, migrän, kemisk sensitivitet och sömnstörningar för att nämna några grupper. Det diskuteras om Parkinson och Alzheimers i visst mån kan bero på fenoler och sulfatbrist också. Typisk för de som är känsliga mot fenoler är att de kan ha eller lätt får röda öron och rödlätt bröst, de kan lätt få huvudvärk, mörka ringer under ögonen, irritabilitet och barn kan bli hyperaktiva. Vuxna blir oftast istället utmattade och letargiska.

Det är svårt att själv lista ut att man är känslig mot fenoler, då den maten som är hög i fenoler gärna anses extra hälsosam; broccoli, tomater och bär är ju bra för oss! Vi uppmanas ofta äta just mat som är hög på fenoler då de är effektiva antioxidanter som ju är jättebra att få i sig mer av. Fenoler finns i stora mängder i frukt och bär. Ju mörkare bär, ju större innehåll av fenoler. Särskilt rika på fenoler är slånbär, nypon, fläder, blåbär, björnbär, vinbär, lingon, hallon och jordgubbar. Andra matvaror som är höga på fenoler är tomater, jordnötter, bananer, honung, apelsin och vindruvor. Vissa äppelsorter som Granny Smith och Fuji är också höga på fenoler. Mest fenoler sitter i skalet.

Salicylater, en undergrupp av fenoler

En särskilt typ av fenoler heter salicylater. De finns t.ex. i vissa receptfria värktabletter under namnet acetylsalicylsyra. Några matvaror är rika på salicylater. Hit hör mandlar, kaffe, aprikos, vindruvor (russin, vin) körsbär och chili. Några matvaror kan istället innehålla mycket fenoler utan att innehålla så mycket salicylater. Några människor kan reagera på vissa typer fenoler, så de känner av salicylater men inte andra fenoler, andra kan vara mer känsliga för polyfenoler.

Svårt att diagnostisera fenolkänslighet

Hur skall man då ta reda på om man reagerar på fenoler? Det finns inget blodprov eller liknande. Prova några dagar att ta bort frukt och bär som har starka färger. Ta även bort alla konserveringsmedel och allt fermenterat. Ät ren fisk, kött och rotsaker med bara salt utan kraftiga kryddor. Ingen juice eller saft. Undvik all färdigmat som kan innehålla färgämnen eller arom. Känn efter om du efter några dagar där du är försiktig med starkt färgad mat får mindre mörka ringer under ögonen, sover bättre, svettas mindre på natten och känner dig mer utvilad. På barn kan du se om de blir lugnare och och lättare kan koncentrera sig om svåra uppgifter i skolan, somnar på kvällen etc. Sedan kan du provocera med mörka bär, tomater, gurka, jordnötter i stora mängder. Reagerar du på oskalad Granny Smith men inte på skalad Golden Delicious är det en indikation. När man förstår vad kroppen reagerar på, och vilka grupper fenoler som är besvärliga, brukar det gå lättare att hitta sina egna gränser för vad man tål. Fenoler kan man inte helt ta bort från kosthållet, men när man reducerar mängden och eventuellt tar enzymer som hjälper till med den sista resten brukar man må mycket bättre!

En riktig eliminationsdiet för fenoler där man tar bort alla fenoler finns, men är mycket svår att leva på. Det är därför vanligare att testa en sak i taget, att under en period ta bort salicylater eller vasoaktiva aminer eller endast histamin ät lättare än att samtidigt ta bort alla fenoler. Att noggrant följa denna typ av eliminationsdiet är svårt, men kan vara värt jobbet om man sedan blir frisk!

Om du efter att ha testat lite själv, kommer fram till att du reagerar på fenoler, så kan du gärna skala äpplen och vindruvor då mest fenoler finns i skalet. Tänk på att kraftiga kryddor som gurkmeja och chili också är rik på fenoler. Man kan gärna äta mer päron, mango och skalade Golden Delicious äpplen som är fattiga på fenoler istället för bär med starka färger. Ät inte stora mängder med de kryddor som anses antiinflammatoriska (som gurkmeja), de är inte bra för dig. Däremot skall du inte försöka ta bort alla livsmedel som innehåller fenoler ur ditt kosthåll. Det blir inte mycket kvar. Reducera lite på de färgstarka bären och frukterna, och lär känna din kropps gränser för hur mycket den tål.

Tillför sulfat och rätt enzymer

När man reagerar på fenoler, beror det på att kroppen inte förmår hantera nedbrytningen rätt. Det samlas upp toxiner i kroppen. Det finns därför en viss mängd man kan klara av varje dag eller varje vecka. Det kan vara bra att känna till om man har fått i sig mycket fenoler vid något tillfälle, att man sedan bör vara extra försiktig i några dagar. Ett sätt att påskynda urskiljningen av toxiner från fenoler är att ta enzymer som No-Fenol, Enzym-Complete och Digest Spectrum. Det finns även speciella enzymer som hjälper vid histamin-intolerans. I tillägg kan man prova att tillföra kroppen mer sulfat. Sulfat tas inte upp i tarmen och måste därför tillföras genom huden. Man kan göra en salva av epsomsalt och kokosolja, eller ha lite epsomsalt i badvattnet. Det har visat sig ge bra effekt även för personer med Parkinson, Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar.

Fenoler ofarligt för de flesta

Att reducera fenoler är inget som helt friska människor behöver göra. Främst är fenoler ett problem för de med olika neurologiska besvär som ADHD, AS, migrän eller utbrändhet. Även om man aldrig fått någon diagnos, kan man ha svagare symptom inom samma sjukdomsgrupp och må bra av att reducera mängden fenoler eller tillföra sulfat eller enzymer. För de flesta är dock livsmedel med fenoler bra för hälsan!