magnesiumbrist kan åtgärdas med nötter

Våra vanligaste näringsbrister: Magnesiumbrist

Magnesiumbrist har blivit rätt vanligt i Sverige. Brist på magnesium dubblar dödligheten (särskilt i hjärt-kärlsjukdom), den hjälper kroppen att slappna av, ger bättre sömn; Mg är en mirakelmedicin! Många av våra vanliga sjukdomar är en följd av magnesiumbrist, och därför lätta att kurera. Men få känner till att de har brist, och vad tillskott av Mg skulle kunna göra för deras hälsa. Vi behöver 300-450mg/dag, och nyare beräkningar visar att vi i Väst-världen bara får i oss runt 200-250mg genom kosten.

Magnesiumbrist gör att allt krampar, det dras samman och blir litet och inflammerad. Magnesium är kosttillskottet som gör att kroppen blir avslappad, även mentalt. Mg behövs i våra muskler och skelett, i alla cellernas funktioner, i våra enzymer, i hjärnan och överallt.

Ett problem i norra Europa är också att vi dricker mjölk som innehåller mycket kalcium, och kalcium och magnesium samverkar i kroppen. För mycket kalcium kan göra att vi inte får i oss tillräckligt med magnesium. Det kan även vara så att tillskott av magnesium gör att osteoporos och annat som normalt förknippas med kalciumbrist, blir bättre.

I ett land där solen är borta hälften av  året, har många brist på D-vitamin. Det är allvarligt i sig, då många sjukdomar verkar ha samband med D-vitaminbrist. D-vitaminbrist kan också göra att vi inte klarar av att ta upp mineraler från maten vi äter. För ett tag sedan var jag kostrådgivare för en tjej som levde gluten- och mjölkfritt. Hennes läkare hade i blodprov sett att hon hade låga nivåer av kalcium, och skrev därför ut kalciumtabletter. Kalktabletterna var stora och svåra för tjejen att svälja. Jag rekommenderade därför att hon skulle ta D-vitamin-droppar. Efter 1 månad med D-vitamin-droppar var kalciumnivåerna uppe på normal nivå. Hon hade inte tagit kalk-tabletterna och inte lagt om sin kost. D-vitaminet hade gjort att hon kunde ta upp mineraler från tarmen bättre. På samma sätt kan några med benskörhet ha större effekt av D-vitamin-tillskott än av kalktabletter. Att ta stora mängder kalcium utan att balansera med magnesium är inte bra för kroppen. Och en kropp som är låg på magnesium och D-vitamin har svårt att absorbera kalcium. Om du funderar på att äta kalktabletter, så balansera med Mg. Du skall inte ha mer än max 3 gånger mer kalcium än magnesium.

För att ta upp Mg från kosten, behövs tillräcklig med D-vitamin, B6 och selen (Se). Särskilt är det vanligt med D-vitaminbrist i Sverige, så jag rekommenderar alltid att kombinera Mg med D-vitamin för att kroppen skall kunna ta upp magnesiumet.

Bristsymptom

Mg är med i alla kroppens funktioner, men när det fattas är ofta det första symptomet att musklerna dra sig samman. Det blir trångt och spänt. Man kan få muskelkramper eller restless legs. Det kryper eller sticks. Några får problem med ryggen för att musklerna är ständigt spända och drar i kotpelaren så den blir inflammerad med ryggvärk och låsningar som följd. Små muskler kan dra sig samman och påverka blodådrornas storlek. Dåligt blodflöde till hjärnan kan ge migrän. När blodådrorna blir små och trånga, måste kroppen höja blodtrycket för att försörja kroppen med blod. Mg gör att blodet flyter lättare, då kärlen öppnar sig och ger därför mindre problem med mjölksyra vid träning och det öppnar bronker och kan därför hjälpa vid astma. Magnesium verkar avslappnande på kroppen och bidrar till en god nattsömn och minskar oro, ångest och panikkänslor. Det kan även orsaka allergier genom att påverka hur kroppen reagerar på histamin.

 

När skall man ta Magnesium tillskott

Känner du igen symptomen över, så kan Mg absolut vara värt att testa!

ADHD och hyperaktivitet har setts bli bättre om man ger barnen Mg.

Autism, AST, Asperger har större behov av Mg än normalbefolkningen

Hjärt-kärl sjukdom kan bli bättre med Mg, och ett högt blodtryck kan sänkas. (Ironisk nog gör många blodtrycksmediciner att kroppen tappar mer Mg än normalt, och Mg-bristen förstärks därför. En ond spiral!)

Muskelkramper, stelhet i kroppen, restless legs, menskramp, astma och migrän kan alla bli bättre med Mg.

Hur vet jag att jag har Mg-brist?

Mg är lurigt, blodprov visar nästan alltid normala värden. Därför får man ofta gå på bristsymptomen. Men om du har t.ex. högt blodtryck, hur kan du då veta att det beror på magnesiumbrist?

  • Några riskfaktorer är om du har IBS eller någon form av matsmältningsåkomma som gör att du inte får i dig tillräckligt med magnesium.
  • En för låg nivå av magsyra gör att man inte så lätt kan ta upp Mg.
  • Alkohol gör att kroppen behöver mer Mg
  • Stor konsumtion av mjölk och kalciumrika livsmedel ökar behovet för Mg
  • Njursjukdom ökar behovet och kan även öka utsöndringen. Observera att njursjukdom gör det svårt för kroppen att bli kvitt överskott av Mg, så var försiktig med att självmedicinera vid njursjukdom.
  • Om du svettas mycket, båda för att du tränar eller att du stressar, ökar behovet.
  • Hormonstörningar och preventivmedel är en stor riskfaktor
  • Raffinerad mat leder till Mg brist. Mineraler återfinns ofta i skal, så polerad ris och vitt mjöl är mineralfattigt. Även nötter och frön, -som normalt innehåller stora mängder mineraler-, blir svårsmälta om de inte blötläggas och bidrar därför inte så mycket. Blötlagda frön och nötter är däremot en fantastisk källa till alla mineraler.
  • Kaffe, salt, socker och läsk ökar behovet
  • Vissa mediciner ökar utsöndringen av Mg från kroppen. Särskilt gäller det urindrivande medel och blodtrycksmediciner.

Har du någon av symptomen över i kombination med en riskfaktor är risken stor att du har Mg-brist. Mg är rätt så ofarligt att ta tillskott av, så det kan vara värt att prova en tid. Eller, faktisk, nästan alla BEHÖVER tillskott av Mg, så ta åtminstona 200mg/dag som tillskott.

Vad skall man köpa?

Som alltid vid kosttillskott, så finns det billiga tillskott och dyrare. Undvik alla oorganiska tillskott, då kroppen inte kan ta upp dem. De är billiga i inköp per gram Mg, men dyra per mg Mg kroppen tar upp! Undvik alltid magnesiumoxid, -hydroxid, -karbonat, -gluconat, -sulfat. (Magnesiumoxid är f.ö. bra vid förstoppning, då kan en hög dos magnesiumoxid få tarmen att tömma sig, men det påverkar inte nivån av Mg i blodet.)

Bra former är magnesium-citrat, -glycinat, taurat, aspartat, malat, succinat, fumarat.

Vi rekommenderar magnesiumcitrat till dig som normalt är lite hård i magen, och magnesiummalat till dig som normalt är lite lösare i magen.

Magnesium kan även tas upp genom huden, och det finns Mg-olja i som man kan massera in i huden. Det används mycket på barn som har svårt att svälja tabletter och upptaget i kroppen är bra. Massera gärna in medan barnen ligger i sängen.

Se till att ta Mg med mat, och inte samtidigt som du tar andra mineraler. Gärna på kvällen, då Mg verkar avslappnande på kroppen och ger god nattsömn.

Vilka doser, farligt att överdosera?

Beroende på hur lågt man ligger och hur mycket man får i sig genom kosten av Mg och kalk, kan man behöver upp till 1000mg i tillskott per dag. Ett sätt att testa ut vilken dos man behöver är att gradvis öka dosen till man får lös mage. Sedan reducerar man dosen till man har normal avföring. En stor dos kan med fördel fördelas på 2-3 gånger per dag.

Det är nästan omöjlig att överdosera Mg om man har normal njurfunktion. Optimalt är att ta 200-600 mg dagligt genom tillskott. Mg bör man ta till mat, och inte tillsammans med kalk eller zink.

När vet jag att jag inte behöver mer?

Många tar en underhållsdos av Mg resten av livet. Men det kostar ju pengar. Ligger man riktigt lågt, så sägs det ta månader att fylla på i kroppen igen. Tar man jättestora doser, brukar kroppen göra sig av med överskottet, i värsta fall i form av att man får diarré. Följer man med på kroppens signaler bör man kunna avgöra själv när behovet är mättad. Muskelkramper kan försvinna rätt så snabbt, inom några veckor. Andra symptom kan ta längre tid. Men tänk alltid att det tar månader att fylla kroppen med mineraler när man hatt en stor brist.

Man har gjort studier som visar att tillsats av Mg i dricksvattnet kan förlänga livet och minska sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom.  Små mängder verkar vara positivt för nästan alla!

Bra naturliga källor till Mg

Givetvis kan man även få i sig Mg genom maten. Bland de bra källorna är

tång, mandlar, vetekli, sojabönor, cashewnötter, bovete, hasselnötter, skal/ytterhölje på säd och ris, räkor, ostron och banan.

Även dricksvatten kan vara en god källa om det är hårt vatten.

 

Referenser

Magnesiums effekt på Muskelkramper:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0002937895901868

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0048475/

Magnesiums effekt på Hjärt-kärlsjukdom

http://www.sciencemag.org/content/208/4440/198.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673673907964

Magnesiums effekt på Migrän:

http://cep.sagepub.com/content/16/4/257.short

Magnesiums effekt på astma

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2743582/

http://adc.bmj.com/content/90/1/74.short