Överviktig av socker skapar diabetes

Sockret skapar diabetes II och tar liv

Socker skapar diabetes II

Alla vet att socker inte är bra för oss.

Socker kan ge karies, hål i tänderna.

Socker är tomma kalorier.

Socker kan ge övervikt.

Socker ger diabetes typ II

Ändå är många mer rädd för att äta fett än för att äta socker. Nyss kom Metro med en ny rapport från Mexiko,

”Fler dör av läsk än droger i Mexiko”

Vart tionde spädbarn 0-6mnd får läsk -istället för mjölk!- och en genomsnittlig mexikan dricker 3 liter läsk i veckan. Nu dör 70.000 mexikaner om året av Diabetes typ II som beror på att kroppens insulinreceptorer tröttas ut. Runt 7 gånger fler än de som dör av drog-relaterade orsaker.

Socker i dagens mat

Många skolor har börjat servera frukost till sina elever. Barnen får flingor, bröd med fett-fattigt margarin och låg-fett mjölk. På eftermiddagen är det ofta saft, bröd, frukt och kanske kräm. Mycket socker, mycket kolhydrat, minimalt med protein och lite fett. Snabba kolhydrat mättar inte länge, och kan i värsta fall ge problem med blodsockersvängningar, hyperaktivitet, bristanda fokus hos barnen och irritabilitet när blodsockret sjunker. Man behöver inte ha ADHD för att reagera på denna typen mat. Dessutom mättar det inte så länge, och så måste man även servera mellanmål, som lätt också bara blir snabba kolhydrater.

I en intressant youtube-film visar överläkare Tore Persson hur en vanlig 14-åring lätt får i sig 500g rent socker på en dag utan att äta extremt (enligt dagens måttstock).

Vi vänjer oss vid en diet som är hög i sockerhalt och med snabba kolhydrater, och som långsamt ger oss mer ohälsa och förtida död.

Socker och Fett-fobi

Många äter nyckelhålsmärka produkter, produkter med mindre fett, men de innehåller mer socker. 50-talets feltolkade studie där en grupp män i Grekland fick mindre hjärtsjukdom är varvarbetare i Finland skapade en fettfobi som är svår att få bort, oberoende av hur mycket forskning som kommit där fettets roll i hjärtsjukdomar har tillbakavisats.

Vi måste alla äta oss mätta, och reducerar vi fett, måste vi kompensera med protein, kolhydrat och socker. Allt fett är inte bra; transfetter är skadliga och numera förbjudna. Dock bildas transfett vid uppvärmning av vissa fetter, och det är därför många idag vurmar för att steka i kokosfett som tål hög temperatur utan att bilda transfett. Ett alternativ är ister som också tål hög temperatur. Vegetabiliska oljar är bra att äta, men ombildas om de värms upp, och bör därför inte användas vid stekning eller fritering.

Kopplingen mellan Diabetes och övervikt

I typ II diabetes, kan cellen inte ta upp den glykos som cirkulerar i blodet. De har en insulinresistans, som gör att även normala mängder insulin inte räcker till för att signalera till cellen att det finns socker i blodet och att de skall ta för sig av sockret. Cellen kan få en brist på energi, som gör att man blir hungrig, -cellerna behöver mer näring-, man äter mer och alltså blir man överviktig. Samtidigt går alla celler på lågvarv och man orkar kanske inte motionera. Det är inte bristen på motion som gör att du blir överviktig, utan insulinresistensen gör dig överviktig och gör motion svårare än vanligt.

När celler inte tar upp det socker som är i blodet, går blodsockret upp, man får diabetes. Ett högt blodsocker är skadligt för kroppen, och kan med tiden orsaka skador på flera av kroppens organ och åderförträngningar.

Men vad skall vi göra då?

Jag brukar rekommendera att leva måttlig LCHF. Visst kan man ta en öl, vin, läsk ibland, och visst kan man äta någon kaka ibland. Men välj fettrika framför låg-fett alternativ, de mättar bättre. Då trillar du inte dit efter någon timme och vill ha en choklad eller en kaka. Välj till grönsaker när du kan. Fyll gärna tallriken från salladsbuffén på lunchrestaurangen. Ge dig själv en klapp på axeln varje gång du väljer bort alternativet med mer socker och snabba kolhydrat och istället väljer att äta mer protein och fett och långsamma kolhydrat. Ersätt gärna sockerhaltigt fredagsmys med nötter, eller stångselleri och morotsstavar och en god dipp.

Krom kan vara ett bra tillskott om man är i riskzonen för diabetes, eller för hjärtsjukdom.