Glutenfri Pasta

Glutenfri pasta kan vara mer varierad och bättre för hälsan än ’vanlig’ pasta. För traditionellt har ju pasta gjorts av vetemjöl, finmalt och hårt processad. Det har en riktigt hög glykemisk index, GI, som belastar kroppen och faktisk ökar risken för metabola syndromet och åldersdiabetes.

 Glutenfri pasta är gjord av bovete, bovete fullkornsmjöl, ris eller råris /fullkornsmjöl av ris), majs, hirs, wakame, kikärter och en hel del andra glutenfria mjöl. Variationen är mycket större än för de som bara äter vetepasta. Smaken varierar mer, från den mycket neutrala rispastan till den mer karaktäristiska boveten.

 Många glutenfria mjöl som man gör pasta på, är rätt så proteinrika. Myten om att pasta är en ren kolhydratbomb, det gäller nog mest vetepasta.

 Dock vill jag varna lite för att äta pasta på vetestärkelse och för stora mängder med pasta på vitt ris. De innehåller snabba kolhydrater och är inte bra för kroppen. Övriga sorters pasta har måttlig eller låg GI och kan absolut njutas med gott samvete.