Mjölkfri Ost

Bute Island Foods är säkert välkänd för många av er. De gör soja-ost, båda hårda och mjuka och numera även smältbara oster. De har funnits ett tag och säljer genom de stora affärerna Coop, Ica och säkert fler. De har minst 9 hårdoster med olika smak. Däribland en mild Cheddar som smälter fint, Smoked Cheddar med utpräglad röksmak , en mild Mozzarella och min nya favorit Blue Style som smakar blåmögelost. God på bröd, och också till sallader med mera. De smältbara osterna fungerar även på varma smörgåsar, lasagne, pasta och liknande.

 

De mjuka osterna är fylligare (och i min mening godare) än Tofuttis mjukoster. Kommer som original, cheddar, och med olika örtkryddningar som vitlök och örter, gräslök, vårlök med svartpeppar och sweet chili. Mycket goda!

 

 

Då jag började på mjölkfritt kosthåll på slutet av 80-talet, var det svårt. Jag fick gå på hälsokosten för att köpa mjölkfritt margarin. Korv fantes inte, glass var inte å tänke på. Och ost, ja, ni fattar, det var ju bara gjord av mjölk. Folk tyckte jag kunde använda fårost eller getost om jag inte ville ha mjölk. En god kompis sa till och med: Lite choklad kan du väl äta, det är ju så gott! Men på senare tid har mycket hänt, och är på gång att hända.

 

Mest vegansk ost är gjort på soja. Men det finns även mjölkfria och sojafria produkter.

 

 

 

Producenter av mjölkfri ost

 

Bland de mest kända producentera har vi Bute Island Foods, Wilmersburger, Vegusto, Chicago Vegan-Foods, Frescolat, Soyatoo, Tofutti, Vantastic Foods.

 

Kort Presentation av producenter av mjölkfri ost och deras utbud:

 

Tofutti är säkert också välkänd. De har sina fyra mjukostar samt sour supreme som är utmärk alternativ till gräddfil. Osterna är OK men själv tycker jag som sagt Bute är bättre. Sedan har Tofutti sina ostskivor som är rätt bekväma, och en mozzarella som också finns som reven ost som smälter för att ha på gratänger med mera.Allt från Tofutti är gjort på soja.

 

Nu till de mindre kända, men kanske minst lika spännande producenterna:

 

 

 

 

Soyatoo har (trots namnet) en smältbar mozzarella som är mjölk- och sojafri och gjort på mandlar och vegetabilisk fett. Inte jättegod kall, men blir fantastisk när den får smälta på en varm ostsmörgås. Precis samma ost finns även riven för att ha på pizza, lasagne, gratänger och liknande. Milknuts är en mjukost gjord på cashewnötter. Den är fermenterad och innehåller levande bakterier. Rätt neutral i smaken och fin också om man vill tillsätta egna kryddor. Båda sojafria.

 

Wilmersburger gör båda färdigreven ost (”pizzaost”) och hårdost i olika smaker. Helt sojafri, den är gjord på kokosfett and är smaksatt med paprika/örtkryddor/svamp/chili/tomat-basilika med mera. Smältosten har vi provat på pizza, och den blir fin. Mildare än sojaost, -som ju lätt blir lite skarp i smaken. Fördelen med Wilmersburger jämfört med Aporna och liknande är att den även smälter i stekpannan, och i mitt tycke har den en godare smak.

Den klassiska hårdosten är den godaste mjölkfria ost vi haft! Den smakar och luktar ost, den har helt rätt konsistens, lite seg. Den kan smälta i stekpannan, och i mikron och i ugnen. Jättebra för varma ostsmörgåsar. Vår rekommendation. Den finns i massor av olika smakar, en klassisk, rätt neutral, en ’lättrökt’ som inte är rökt utan har en mild kryddsmak, en med örter, en med chili, en med tomat& basilika, med svamp och några flera.

 

Chicago Vegan Foods har under varumärket Teese ett par intressanta produkter. Dels en tapioka-kokosfett-solros-baserad smältost som smälter mer övertydande än de flesta alternativ oster på marknaden. De har oster båda med mild och med starkare smak som är fina att smälta för pizza eller t.o.m. att ha som inbakade i köttbiter med mera.

 

 

Frescolat har bl.a. en Mozzarisella som är gjort av fullkornsris och som också är smältbar.

 

De smältbara osterna som Mozzarisella och Teese är mycket bra att blanda med bechamelsåsen när man gör t.ex. lasagne, eller i ostsås att ha på spaghetti. Gör först såsen som vanligt, eller ännu bättre, gör den på ostsås och blanda in smältosten när såsen har kokt. Det ger en kraftig ostsmak till maträtten!

 

Ni har väl inte missat att det finns en mjölkfri vegansk parmesan, en ströost att ha på pasta? Den heter Grattugiato!

 

 

Mjölkfri Glutenfri Ostsås Laktosfri
Mjölkfri pulverost att strö på pasta