mjölksyrade grönsaker mjölksyrad kål

Mjölksyrade grönsaker

Finns bara ett ord: supergott!
Mjölksyrade grönsaker hjälper kroppen att bli av med gifter och toxiner och normaliserar tarmfloran. De är fulla med goda bakterier som bosätter sig i vår tarm och då också tränger undan de dåliga bakterierna och svampar. När de goda bakterierna bosätter sig i tarmen, skapar de en sur miljö på tarmslemhinnan som gör att andra goda bakterier trivs där och börjar växa. En positiv spiral!

I många år har jag då-och-då köpt Tistelvinds mjölksyrade grönsaker, särskilt de mjölksyrade morötterna. Men de är så sura! Går liksom inte att äta med vilken mat som helst, och det blev till att halva burken fick slängas då den blev för gammal. Det var därför med stor skepsis som jag provade på att mjölksyrajäsa grönsaker själv.

Jag köpte ett ekologisk kålhuvud (inte sommarkål, som är lite lös, utan riktig vinterkål. Strimlade upp i fina bitar på min food processor. Fast att skära med kniv går nog lika bra. Sedan hade jag kålen i ett 2 liters glas.
Ett paket selleri blev finhackad tills det bildade en slags juice, och det hällde jag på. Toppade upp med ca 1dl avsvalnat kokt vatten irörd 30g havssalt (utan jod, som stoppar jäsningen. Sedan på med locket som har en jässtopp i sig.

Jag har gjort glaset själv, man behöver nämligen ha grönsakerna i en lufttät burk, men när jäsningen tar fart, bildas det gas som gör att glaset kan sprängas om inte gasen kommer ut.

Nu är det bara att låta glaset stå lite varmt och mörkt i 3-4 dagar. Jäsningen kommer igång inom loppet av ett dygn och då ser man att det börjar bubbla i jäsröret. När det har tagit fart så kan man flytta glaset till en plats som är lite kallare (källaren?) någon vecka. Sedan skall det egentligen så och mogna i kylen ett par veckor. Fast jag kunde inte vänta jag tog den efter en vecka. Det luktar lite surt, men smaker fantastiskt! Kålen är spröd och fin, och ’såsen’ eller lagen är som mustig lite salt citronsaft. Det låter säkert konstigt, men på de 2 månader som gått sedan min första smak på mjölksyrade grönsaker, har jag blivit nästan beroende! Kålen är inte alls så sur som Tistelvinds, och går utmärkt att äta som tillbehör till nästan all mat. Jag, som äter LCHF-light, äter gärna dessa grönsaker till fisk och kött, men även till kantarellpaj och allt möjligt.

Det bästa med mjölksyrade grönsaker är inte bara smaken, men också att de är fulla med probiotiska bakterier. De lät innehålla flera stammar, upp till 15 olika stammar! Däribland L. casei, L. acidophilus, L. fermentum, L. reuterii och L. plantarum. Ni kanske känner igen vissa namn från probiotiska livsmedel? Fast här finns de alla samtidigt, och de är levande och i större doser än vad du kan få från någon probiotika-kapsel.

Dessutom sägs det att det under jäsningsprocessen bildas olika B-vitaminer, K2 som motverkar åderförfettning och även omega-3.

Nu har jag just ätit upp min tredje burk med mjölksyrade grönsaker, och planerar för nästa. Nästan alla grönsaker kan användas: vitkål, rödkål, selleri, morötter, blomkål, rödbetor etc. Använd ekologiska, så inte rester av bekämpningsmedel hindrar jäsningen. Hacka upp i mindre bitar. Varva med lite salt utan jod. Eventuellt häller du på lite extra vatten (kokt och avsvalnat). Om du har ett favorit probiotikum kan man tillsätta en kapsel, annars kommer bakterierna på grönsakerna att starta processen av sig själv. Vänta minst en vecka innan du äter.

Dem säger att det tidigt i processen, alltså om man äter kålen redan efter en vecka, är mindre antal bakterier men av flera olika stammar. Väntar man länge, bildas flera bakterier fast de största stammarna slår ut de andra och det blir färre stammar. Och grönsakerna blir mycket surare.

Jag har börjat äta mjölksyrade grönsaker varje dag, och de är riktigt goda! Tror även jag upplever att kroppen fungerar bättre, fast nu är det sommar och semestertider och livet leker. Vi får se när hösten kommer om det håller i sig. Under tiden uppmanar jag er alla att försöka mjölksyra grönsaker själva. Riktigt gott tillbehör, och dessutom en veritabel probiotika-bomb!

 

Recept Mjölksyrad Kål:

1 eko vitkål (ca 2kg)

30g salt utan jod (havssalt, flingsalt eller liknande)

ev kokt vatten som har svalnat

riv kålen i tunnare bitar. Ha 1-2dl kålstrimlor i ett stort glas. Lite salt över. fortsätt växelvis 1-2dl kål och lite salt.

Använd handen och stampa kålen så den ligger tätpackad.

Ett stort kålblad på toppen och ev. något tungt som pressar samman kålen i glaset.

Kolla om det behövs extra vätska. Har man stampat kålen hårt, kommer det ut lite saft, men häll över lite rumstempererad kokt vatten så det nästan fyller. På med locket. Ställ varmt men mörkt 2-3 dagar.

Det kommer snart att utvecklas kolsyra, och den måste få komma ut, så har du ett tät lock måste du släppa ut gasen 1-2 ggr/dag.

Efter ca 3 dagar är jäsningen igång, ställ glaset lite svalare, men mörkt i 1-2 veckor. Släpp ut luft då-och-då.

Efter 2 veckor kan du börja äta, eller låt det stå i kylskåp till du vill ha den. Håller länge i kylen om du inte låter främmande bakterier komma åt.

Smaken blir starkare ju längre tid kålen får jäsa, vill du ha riktig sur kål låter du den stå varmt längre. Då blir det flera goda bakterier, men fördelad på färre bakteriestammar.

Använd gärna lagen i matlagningen, men låt den inte bli varm för då dör bakterierna. Gör dressing, bland i yoghurt, över köttfärssåsen eller vad som helst.