Att börja med låg-oxalat diet (LOD)
Låg-Oxalat Diet (LOD), För nybörjare, Del 1
Har du läst vår introduktion om oxalater och blivit nyfiken på att prova själv? LOD är utan tvekan den diet som i störst grad har visat sig hjälpa flest med kronisk sjukdom, och är väl värt att prova om du har neurologiska besvär eller ’ont i kroppen’. Dieten som först provades av autister och deras familjer har visat sig ge stora hälsovinster även för många andra grupper!
Många är de som provar låg-oxalat diet en kort stund, för att snabbt konstatera att det inte fungerar eller att de inte riktigt orkar köra det någon längre tid. I motsats till många andra dieter måste tyvärr LOD få ta tid, tro inte att du ser effekt på ett par veckor. Vill du prova låg-oxalat kost så bör du vara beredd att åtminstone hålla på i 3 månader innan du utvärderar. På kortare tid är det tveksamt om du verkligen hinner se effekter. LOD handlar nämligen om en långsam utrensning av gifter, och ger stora, bestående resultat, men endast på lite längre sikt.
Innan du börjar, skriv ner på en lapp alla symptom du sliter med. Minnessvårigheter, sömnbesvär, magtrubbel, torr hy, yrsel, dåligt flås, ont i kroppen, koncentrationssvårigheter,… lista allt du kommer på. Risken är annars att du glömmer bort hur det var innan. Sedan förbättringen sker långsamt och gradvis hinner man vänja sig vid en bättre hälsa och kan missa att man blivit friskare!
Låg-oxalat diet för alla med kroniska sjukdomar, särskilt neurologiska och smärta/verk
Då kanske din första fråga är: hur vet jag om det är värt insatsen att prova detta för mig/oss? Stor effekt av låg-oxalat diet ses hos de som har: autism, ångest, vulvodynia, ME, MS och andra neurologiska sjukdomar, interstitial cystitis, fibromyalgi, autoimmuna sjukdomar (IBD, celiaki), CFS. Ja, det gäller många grupper samt till viss del de av oss som inte har så många diagnoser också utan snarare vill förebygga demens eller annat. Att läsa patienthistorier från facebookgruppen Trying Low Oxalates får en nästan att tro att oxalater ligger bakom alla kroniska sjukdomar, ”when in doubt, suspect the oxalates” som man säger där. Det finns alltså all grund till att testa LOD om du eller en nära släkting har en kronisk sjukdom. Oxalater samlas i kroppen som små krystaller, och kan ge värk och smärta i leder och muskler. De kan även påverka nervsystemet, och orsaka neurologisk och psykiatrisk sjukdom. Sambandet mellan utsöndrat oxalat i urin korresponderar inte alls till halten i blod, och halten i blod behöver inte korrelera med hur mycket oxalat som finns undangömt i kroppen; i skelett, leder, blodådror, nervsystem eller olika organ. Tyvärr kan därför tester av oxalat i blod och urin ge missvisande resultat. Men mer om testning senare. Det har länge varit allmänt accepterat att oxalater kan orsaka njursten hos de som har genetiska fel som gör njurarna särskilt sårbara. Vad som däremot har varit mer omdiskuterat är vart oxalat tar vägen, och vilka problem de kan orsaka, hos de som inte har denna genetiska defekt, -eller som rent ut har genetiska defekter som gör att andra organ i kroppen är sårbara. Det är t.ex. välkänt att oxalat lagras i sköldkörteln men osäkert vad det betyder för körtelns funktion. Det är välkänt att djur får andningssvårigheter av oxalat, och att pälsen kan bli tunn och hårlös hos råttor som äter hög-oxalat-diet. Oxalater kan korsa blod-hjärn-barriären, och kan därför lagras i centrala nervsystemet.
Endogen Produktion av Oxalater och oxidativt stress
En undergrupp av de som har stora problem med oxalater, är vad man kallar endogena producenter. Det vill säga att kroppen själv skapar oxalat, för att kroppens avgiftningssystem är överbelastad. En vanlig anledning verkar vara att immunsystemet har blivit överbelastad på något tidpunkt i livet, det kan vara en allvarlig infektion (jmf. PANS/PANDAS), multivaccinering eller vaccinering under pågående infektion, läckande tarm eller annat som triggar igång immunsystemet. För att immunsystemet skall klara av att gå på högvarv behövs stora mängder pyroxidal-5-phosphate (P5P). Några människor har genetiska varianter som gör att de svårare kan ombilda pyrodoxin till P5P, och hos dessa kan oxidativt stress utlösas utan att det behöver ligga en svår infektion till grund. Den relativa bristen på P5P leder i sin tur till att tarmen blir mer genomsläpplig för olika toxiner. Vidare kan mitokondrierna skadas. Skadade mitokondrier i sin tur medför att kroppens oxidativa stress ökar och att större mängd oxalat bildas i kroppen. Det hela utvecklar sig till en ond cirkel. Det bästa sättet att bryta denna cirkel är att väldigt långsamt och försiktigt tillföra kroppen P5P och allitiamin samt magnesium som binder oxalsyra så den kan utsöndras från kroppen. De som har störst problem med oxalat är de med endogen produktion, och där är lösningen att mycket långsamt rampa upp tillskott av allithiamin och P5P så kroppen kan göra sig av med de upplagrade depoter av oxalat. Att bara prova diet kommer inte att ge effekt.
Antibiotika kan skapa oxalatkänslighet
De flesta människor har någon gång i livet tagit minst en omgång antibiotika. Det kan rädda liv, men det dödar också många goda bakterier. Bland de mest känsliga för antibiotika är oxalobacter formigenes. Oxalobacter kan bryta ner oxalat, och när dessa bakterier dör blir vi mer känsliga för mängden oxalat i kosten. Oxalobacter är en anaerob bakterie, och därför svår att ta som probiotika, den dör i närvaro av syre. Normalt får barn i sig oxalobacter formigenes under förlossningen, och även under amning då bakterier finns i bröstmjölken och överförs från mamma. Barn som kommer till världen med kejsarsnitt och flaskmatas får säkert i sig mindre av dessa bakterier. Om mamma kort innan förlossning har gått på antibiotika finns risken att bakterierna inte överförs alls till barnen. Vidare visar det sig att oxalobacter endast trivs i en miljö med lagom mycket oxalat. Har kroppen först lagrat in för mycket oxalat kommer därför bakterierna inte att överleva.
Oxalater välkänt från veterinärmedicinen
Man kan också få problem med oxalater genom maten vi äter. De senaste åren har gröna smoothisar kommit på mode, och några har provat att leva ’sunt’ genom att äta stora mängder spenat, byta ut vete med mandelmjöl och andra val som resulterar i en mycket stor mängd oxalater i maten. Medan effekterna är detta är okända hos människor, är det i veterinärmedicinen sedan länge känt att djur som gillar att äta vissa plantor med högt oxalatinnehåll kan få förgiftningssymptom. På hemsidan till statens veterinärmedicinska anstalt kan man läsa om hur hästar kan dö av oxalatförgiftning, ”Oxalater bildar tillsammans med kalcium i blodet kalciumoxalatkristaller, vilka kan ses särskilt i njurarna hos djur som dött av oxalatförgiftning. Förgiftningssymptom är snabb och ansträngd andning, stapplighet och att djuret ligger ned onormalt mycket. Oxalater finns i många växter, men i högre koncentration i vissa. ” Bland den mat som människor kan bli förgiftade av finns: spenat, nötter, mandel, rabarber, kakao, sötpotatis, rödbetor och andra betor, samt en hel del andra ’nyttiga’ plantor. Många av dessa betraktas som särskilt nyttiga, och många som redan innan slet med kronisk sjukdom kan ha provat på en diet med högt intag av oxalater i tron att alla nyttigheter skulle göra dem friskare. Paleo och gröna smoothisar kan vara bra för de som har en matsmältning som kan hantera stora mängder oxalat, men kan vara rent ut sagt skadligt för många andra!
Innan du börjar med Låg-Oxalat diet, börja med P5P!
Många med värk i kroppen, eller neurologiska sjukdomar har genom åren läst om oxalat och sedan bestämt sig för att prova. Med katastrofalt resultat. När man tillför P5P (aktiv form för vitamin B6) och/eller rätt sorts tiamin, allithiamine (B1) och samtidigt tar bort de stora oxalatkällorna i kosten, kommer det göra att kroppen upptäcker en möjlighet att göra sig av med de oxalatkrystaller som är deponerad runt om i kroppen. Detta kallar vi ”dumping”. När det höga intaget av oxalat försvinner samtidigt som kroppen får de näringsämnen som behövs för att transportera bort oxalat, kommer kroppen att ta tillfället i akt och köra en kraftfull utrensning. Dumping är inte alls trevligt. Oxalat är ett gift, och att få stora mängder oxalat frisatt gör dig jättesjuk. Det kan ge huvudvärk, diarré, feber, kräkningar, andningssvårigheter, smärta i olika kroppsdelar, ångest, trötthet,…. De symptom du innan hade på kronisk sjukdom kommer bli många gånger värre under perioden du dumpar. För några kommer den första dumpningen vara över på 1-3 dagar förutsagt att du avslutar dieten, för andra pågår den kontinuerligt under flera månader så länge du håller dieten och tillför de näringsämnen kroppen behöver för att rensa ut. Går utrensningen för snabbt kommer belastningen på njurar och lever vara stor och du kommer sannolikt ligga sjuk i sängen och ångra dig bittert. Några hamnar på akuten, och läkaren där har sannolikt ingen kunskap om oxalat och kan inte hjälpa.
Om du vill prova på låg-oxalat-diet, så gör så här;
Skriv ner hur mycket du äter av livsmedel med extrema halter av oxalat. Reducera INTE dessa snabbt, då det kan ge kraftiga symptom, man skall endast mycket, mycket långsamt reducera dessa. Jag återkommer till dieten i del 2, för innan man börjar på diet tycker jag man bör ta vissa tillskott som kan behövas om man ska kunna utsöndra oxalater från kroppen. Många med oxalatproblem har med åren blivit endogena producenter: de har hamnat i en negativ spiral och kroppen börjar själv producera oxalat. Det är bra att bryta detta innan man tar bort oxalat från kosten. Samtidigt rätter man till näringbrister.
Börja med att ta tillskott av aktiva B-vitaminer. De vanliga syntetiska vitaminerna fungerar oftast dåligt, de flesta som har behov av LOD behöver aktiva B-vitaminer, som P5P. Antingen kan man ta ren P5P eller ett aktivt B-complex. P5P är den aktiva formen för vitamin B6, och i motsats som syntetisk vitamin B6 som kan ge nervskada om man tar för stora doser, kan P5P tas i riktigt höga doser utan att man får förgiftningsskador. Dock; Är du mycket sjuk kan kroppen ha allvarlig brist på P5P, och du kan reagera mycket starkt på tillskott för att det startar en utrensning av gift i kroppen. Var därför mycket försiktig i början, öppna gärna en kapsel och ta bara en liten mängd av innehållet och vänta sedan några dagar och se an kroppens reaktion. Går det bra kan du sedan gradvis öka dosen. En kraftig reaktion på små mängder P5P betyder alltså inte att du inte tål tillskottet, utan snarare att kroppen har stor brist och nu äntligen kan få igång de processer som tidigare stått still. Då kommer en kraftig utrensning, och det är därför det känns obehagligt. Här måste man gå mycket långsamt fram så kroppen hinner ta hand om de gifter som kommer ut allt eftersom. Vilka reaktioner man ev. får är starkt individuellt, några kan få diarré, andra illamående, grumligt urin, eksem eller utslag, huvudverk, trötthet, yrsel, ångest, feber, etc. När man dumpar, förbrukar kroppen stora mängder kalcium (Ca) och/eller magnesium (Mg). Det är viktigt att ta tillskott av Mg om du märker kraftiga dumpningssymptom. Om urinen blir grumlig, avföringen blir lös och sandig, du får kraftig huvudverk, utslag, får muskelspänningar eller känner att det kryper i vaden, måste du ta extra Mg. I annat fall kommer kroppen hämta kalcium från skelettet för att neutralisera oxalatet. Best är att ta magnesiumcitrat, men några blir väldigt lösa i magen av för mycket citrat och man kan då istället prova att ta magnesiummalat. Under dumpningsperioden kan rätt stora doser behövas, prova dig fram till symptomen försvinner, men 2-4 kapslar 2 gånger daglig är vanligt.
Först när du är övertygad om att din kropp tål en kapsel P5P varje dag går du vidare.
Reagerar du inte så starkt på P5P kan du gå vidare och experimentera med tiamin redan efter någon vecka på P5P.
Några ord om Allithiamine (Vitamin B1)
En undergrupp av de som har oxalatproblem har brist på P5P, den aktiva formen för vitamin B6. Andra kan ha brist på tiamin, vitamin B1. Några har brist på båda P5P och tiamin. Har man en period tagit tillskott av P5P, och det känns som kroppen inte längre har problem med att ta 1-2 kapslar/dag, kan man sedan experimentera lite med tiamin. Det finns 3 former för tiamin som kan vara värd att känna till. Dels har vi den billiga, syntetiska formen som finns i de flesta B-vitamin-komplex. Dels finns det en variant som heter Benfotiamin och sedan en som heter Allithiamine. Även om man under längre tid har tagit syntetisk B1, kan det göra stor skillnad att tillföra Benfotiamin eller Allithiamine. Problemet är att veta om man själv skulle behöva Benfotiamin eller Allithiamine. Det finns inga lätta svar, utan man får helt enkelt prova sig fram. Benfotiamin har särskilt bra effekt för de som har problem att reglera blodsockret, och rekommenderas både till de med diabetes, men även till andra som känner att de är känsliga för blodsockervariationer.
Benfotiamin inngår i ett av våra aktiva B-vitamin-komplex, Advanced B-complex, där det även ingår P5P, metylfolat och metylcobalamin. Alla aktiva former för B-vitaminer.
Allithiamine är en form för tiamin som lättare passerar cellväggen och som därför bättre ger näring till celler. Många som börjar experimentera med LOD upplever att tillskott av allithiamine sätter fart på utrensningen. Igen rekommenderas att börja väldigt försiktigt med bråkdelen av en kapsel första dagen och vänta någon vecka innan man tar mer. Risken är annars att man sätter i gång en utrensning som blir alldeles för kraftig. Skulle du bli illamående, muskel- och ledvärk, få utslag, magbesvär eller liknande, så vänta bara ut symptomen. De klingar av efter några dagar. Faser man bara långsamt in, kommer du tåla att ta en hel kapsel om dagen efter kanske någon månad. Blir du sjuk, så tänk på att det är gifter som lämnar kroppen du känner av. När de är ute, är det mindre mängder kvar i kroppen, och med tiden kommer din hälsa bli bättre. Det händer inte över natten, som sagt, det tar minst 3 månader innan du kan börja se de första tecknen på att något händer. Kom ihåg att ta magnesium ifall du märker att du börjar ’dumpa’. Kroppen förbrukar stora mängder magnesium när oxalater börjar flytta på sig. Bäst effekt fås om man tar det flera gånger om dagen.
Tycker du att sidan ger bra information? Skulle du ha betalat för att få samma information från en läkare eller från en bok? Stöd gärna vårt arbete genom att swisha kr 50 till 0765 855 405, skriv gärna meddelandet: ”gåva”. Det hjälper oss att hålla bloggen levande och full med ny information!
No comments yet.