FODMAP-dieten
FODMAP-dieten har för mig som kostrådgivare blivit ett första steg för att hjälpa de med IBS. Känslig tarm, orolig mage, beror inte bara på stress utan på att kroppen har svårt att smälta den maten vi äter. Många har stora problem med att smälta vissa kolhydrater. De flesta av oss känner till att bönor och ärter kan ge gaser och även uppsvälld buk om man äter mycket. Men även många andra kolhydrater kan ställa till med besvär. Därför har man under de senare åren börjat lista de matvaror som många har visat sig ha problem med; och så kan man börja med att ta bort dessa matvaror för att se om man då mår bättre. Många upplever att FODMAP hjälper dem att bryta en negativ spiral; De hittar problemmaten och när de värsta besvären ger sig klarar de att gå vidare med probiotika och näringspulver för att få en bättre tarm och tarmflora.
För att verkligen få full effekt av dieten krävs det att du följer den slavisk, inga avvik! Gör all mat själv från rena råvaror, och lusläs på alla förpackningar så du inte efteråt ser att ketchupen innehöll vitlök och att buljongen innehöll vete. Dieten är svår, och rekommenderar inte över längre tid då många matvaror tas bort och risken för näringsbrister ökar ju längre man går på dieten. FODMAP använder man max. 8 veckor.
Mat man får äta på FODMAP:
All fisk, skaldjur, kött som gjorts på rena råvaror (inte färdigmat som hamburgare som kan innehålla ingredienser som är svårsmälta)
Olja och Fett
Ägg
Glutenfri mat som inte är gjort på vetestärkelse (läs på förpackningen); bröd, bullar, kakor med mera men kolla alla ingredienser om de innehåller t.ex. mjölk eller sötningsmedel.
FiberHusk, jäst, bakpulver, xantangummi, Rismjöl, havre , bovete, majsmjöl, cornflakes, tapioka, teffmjöl, potatismjöl, kokosmjöl
Bananer (inte för mycket), blåbär, melon, tranbär, lingon, hallon, citrusfrukter, vindruvor, kiwi, passionsfrukt, papaya, rabarber, drakfrukt, ananas, jordgubbar, (avocado, granatäpple, rambutan kan ätas i mindre mängd)
Gröna bladgrönsaker, sallad, spenat, groddar, broccoli (begränsad mängd), morot, sellerirot, stångselleri (begränsad mängd), majs (begränsad), gurka, aubergine, fänkål, gröna bönor, ingefära, vårlök (endast det gröna), oliver, potatis, pumpa, rädisor, alger/sjögräs, spenat, tomat, squash, gräslök, grönkål, okra, pastinakk, vattenkastanjer, oliven,
mandel, paranötter, kastanjer, hasselnöt, jordnötter, chiafrön, pumpafrön, solrosfrön, macadamia, pekan, valnötter, sesamfrön
kakao, majonnäs (utan lök, vitlök), äpplecidervinäger, vit-/röd- vinsvinäger, ketchup (utan lök, vitlök), choklad (utan mjölk), små mängder vin/sprit, svart kaffe, svart te, grönt te, örtte, mandelmjölk, örter, bakpulver, gelatin, aspartam, sackaros, stevia, vitt socker, råsocker, sirap, glukossirap, vaniljsocker, lönnsirap
Mat att undvika på FODMAP
All vete inklusive vetestärkelse, råg, korn, cous-cous, spelt, allt som innehåller gluten (sojasås, färdiga såser, panering)
Tänk på att gluten finns i bröd, kakor, pasta, men även i såser, pastejer, godis etc.
äpplen, päron, persimon/sharon, plommon, russin (svavlade) aprikos, körsbär, vinbär, dadlar, russin, fikon, grapefrukt, mango, nektarin, granatäpple, vattenmelon, guava, lychee, alla slags svavlade torkade frukter
vitlök, lök, sparris, bönor alla sorter, stångselleri i större mängd, blomkål, ärtor, haricots verde, svamp, sockerärtor, sugar snap beans, sojabönor, tofu, paprika, kronärtskocka, savojkål, det vita på purjolök och vårlök, schalottenlök, champinjoner, kikärtor, linser
agavesirap, yaconsirap, honung, majssirap, dadelsirap, fruktos, HFCS, inulin, malnitol, maltitol, sorbitol, xylitol, FOS-fructooligosaccarider, oligofruktos, carob, Sukrin
cashewnötter, pistagenötter
öl, äppelte, fruktjuice i större mängd, fruktjuice av äpple, päron eller mango, sojadryck, vin i större mängd
Reintroduktion av mat
FODMAP-dieten är tänkt som en kortsiktig diet för att kontrollera vilken mat man reagerar på. Så snart man mår bättre, efter 2-4 veckor, bör man testa att ta in den maten man uteslutit, men mer om det i eget inlägg.
No comments yet.