Enzymer kan hjälpa matsmältningen vid IBS och andra besvär

Vanliga frågor om matsmältningsenzymer

Vanliga frågor om våra matsmältningsenzymer

Vi får många frågor runt enzymer; hur de fungerar, vilka man skall välja, om de är skadliga etc. Vi har därför samlat några av dem här.

 

Kan man ge enzymer till barn?

Enzymer skadar inte kroppen, och skapar inga obalanser. Det är helt tryggt att ge vanliga matsmältningsenzymer till barn. Små barn som inte äter så mycket, kan ta mindre doser. Det går bra att öppna kapslar och bara ta en halv kapsel, men undvik att få pulvret i ögon eller näsa. Enzymer tål inte hög värme (ej över 40C), så blanda de endast i kalla livsmedel.

Kommer kroppen sluta producera enzymer själv om jag tar enzymkapslar?

Nej. Detta är noggrant studerat, och det finns inget som tyder på att kroppens egen produktion av enzymer minskar av att man tar ett enzymtillskott. Tvärt om kan enzymer hjälpa en skadad tarm att läkas genom att den avlastar kroppen och minskar toxiner genom att smälta maten och därvid tar undan grunden för svamp och dåliga bakterier. På sikt kan därför kroppens egen produktion av enzymer öka och behovet av att ta tillskott minska.

Tar man enzymer kontinuerligt under 1-2 år kan kroppen återhämta sig så mycket att den egna produktionen sedan är normal och allergier och andra sekundära effekter av en skadad tarm kan vara borta. Behovet av enzymer brukar minska eller försvinna efter några år.

Kommer inte magsyran förstöra enzymerna?

Pankreatiska enzymer (används bl.a. vid cystisk fibros) förstörs av magsyra och måste kapslas in. Dessa läkemedel får därför inte tuggas eller delas. Moderna enzymer som säljs som kosttillskott är oftast odlade vid hjälp av en särskilt sorts svampar i stora tanker. Dessa enzymer tål en pH mellan 2-10. De klarar att fungera vid neutral pH, i en mycket sur miljö i magsäcken och också i tolvfingertarmen som är basisk. Gamla matsmältningsenzymer som är gjorda av oxgalla eller torkad svin-bukspottkörtel (de vi kallas pankreatiska enzymer) tål inte magsyran. Bromelain och papain går också sönder i magsäcken. Alla enzymer vi säljer på GlutenochMjolkfri är odlade och fungerar genom hela matsmältningskanalen. Dock är olika enzymer olika aktiva beroende på hur sur eller basisk miljön är. Det är alltså olika vilka enzymer som är aktiva i övre magsäcken, i nedre magsäcken och i tolvfingertarmen.

Vad är proteaser?

Proteaser är de enzymer som bryter ner protein. Proteaser är också det viktigaste enzymet för att läka små skador i magens och tarmens slemhinnor. Proteaser hjälper till att bryta ner svårsmälta proteiner och avlastar tarmen, de kan också döda svampar, virus och skadliga mikrober som skapar obalans i tarmmiljön. Proteaser är ett utmärkt supplement till svampdödande mediciner vid candidainfektion.  Samtidigt kommer enzymerna rengöra tarmväggen och bidrar till att slemhinnan blir tät och att små skador och inflammerade områden kommer läka och bli koloniserad med goda tarmbakterier.

Hur kan enzymer hjälpa vid luftburna allergier (pollen, kvalster, pälsdjur)?

Man har sätt att människor med skadade tarmar, som t.ex. vid IBS eller läckande tarm, får en förhöjd halt histamin i blodet. En frisk tarm som inte läcker stora matmolekyler in i blod och vävnad gör att histaminnivåerna i kroppen sjunker och benägenheten att reagera allergisk blir mindre.

Vid matallergi kommer givetvis också enzymer hjälpa. Medan man med kosten bara undviker det man blir sjuk av, kommer enzymerna avlasta och läka kroppen. Histaminnivån går ner, tarmens slemhinnor blir friskare och med bättre matsmältning blir de goda tarmbakterierna flera och de dåliga färre. Enzymer kan hjälpa till att bryta en negativ spiral, så man med tiden kan tåla och igen börja äta mer och mer av den maten man innan inte tålde.

 

Skall man ta mer enzymer ifall man väger mera?

Hur mycket enzymer man behöver är mer beroende på hur frisk/skadad tarm man har och hur mycket mat äter till varje mål. Utgå från vad som står på förpackningen. Barn kan ta mindre om de äter mindre mat. Känner man att man mår bättre med lite högre dos än vad som anges på förpackningen, kan man absolut använda en högre dos. Det finns ingen dos som är farlig. Ofta behöver man mer enzymer i början, medan behovet minskar efter något år med enzymer.

Kan enzymer vara farliga om man har magsår eller är det risk att enzymer ger magsår?

Rekommendationerna är att inte ta enzymer vid blödande magsår. Enzymer angriper inte levande väv, men ett magsår behöver vila och få ha sin ärrvävnad som skydd under tiden det läks. Enzymer kommer inte att ge magsår, inte ens om man tar höga doser.

Hur är det med enzymer vid inflammatorisk tarmsjukdom?

Vid Crohns, ulcerös kolit och liknande sjukdomar kan tarmen vara mycket skadad och även blöda. Tarmen är oftast i mycket dåligt skick och har svårt att ta upp näring. Den behöver vila med rätt kost, och minimalt med fiber och lektiner (bönor, baljväxter etc.). Bentonitlera, glutamin och probiotika kan vara en bra hjälp första tiden. Matsmältningsenzymer är absolut ett bra tillskott, men måste tas med försiktighet om tarmen inte mår bra. Vid blödande IBD är ZyCarb tryggt, men man måste vara säker på att alla sår har läkt innan man tar enzymer med proteaser.

 

Är det bättre att välja enzymer med tillsatt saltsyra?

Magsyran har som viktigaste uppgift att skydda kroppen mot infektioner och parasiter, och är inte essentiell för matsmältningen. Vi rekommenderar att behandla en dålig matsmältning med enzymer i första hand, inte med saltsyratillskott. En skadad slemhinna i magen kan ge brist på magsyra, men brukar snabbt läka och fungera bättre med tillskott av proteaser (t.ex. Kirkman Enzym-complete eller TriEnza) och produktionen av magsyra kommer då upp på normal nivå utan att man tar några risker. Om din läkare rekommenderar saltsyra, ta då detta enligt läkarens rekommendationer.

Har enzymer några biverkningar?

Första tiden på enzymer kan man märka att kroppen reagerar annorlunda. Kanske får man avföring flera gånger per dag, några kan få aningen mer gas eller mindre volym avföring. Det ger sig normalt inom några dagar.

Ifall man har en mycket svårt skadad tarm kan man må sämre. Särskilt vid inflammerad tarm samt vid autism kan tarmens slemhinnor vara svårt skadade. Börja då med mycket låg dos (man kan öppna kapslerna, det smakar inte illa).

Die-off är en annan vanlig anledning till att man mår sämre första tiden på enzymer. Svamp (candida) dåliga bakterier, virus och andra mikrober kan dö och det kommer ut toxiner i systemet. Då mår man dåligt, man kan bli illamående, få utslag, magont och annat.

Får man reaktioner av enzymer, så bör man ta ett uppehåll. Vänta någon vecka tills det ger sig. Ta sedan endast en kapsel, vänta några dagar, och fortsätt så tills kroppen klarar av övergången. Oftast beror ’biverkningarna’ på att kroppen återhämtar sig, men den behöver göra det i sin egen takt. Man skall inte må dåligt, då måste man ta en paus och låta toxiner och annat komma ur systemet.

Kan man vara allergisk mot enzymer?

Enzymer kan göras av animaliska, vegetabiliska eller mikrobiologiska råvaror. Tål man inte ananas, kan man reagera på vegetabiliska enzymer gjorda av ananas. Likaledes kommer man reagera på pankreatiska enzymer om man inte tål fläsk. Moderna enzymer är gjorda av svampar, men noggrant renade, och sannolikheten att någon som reagerar allergiskt på mögel skall reagera på enzymer är mycket liten. Dock är enzymer proteiner, och multiallergiker som reagerar på många olika proteiner kan därför (åtminstone teoretisk) även reagera på vissa enzymer. Testa försiktigt om du har allvarlig allergi. Det finns inget belägg för att någon med penicillinallergi skulle reagera allergisk på enzymer gjorda av svampar. Alla som har starka allergiska besvär, och riskerar anafylaktisk chock bör alltid testa alla typer av enzymer med stor försiktighet.