Eliminationsdiet matallergier

Hur man får en bra matsmältning del 1: Eliminationsdieten

Eliminationsdiet är grunden för allt arbete med matintoleranser

Har du en mage som bråkar? Gas, förstoppning, diarré, hudutslag, näringsbrister, blod i avföringen eller annat som tyder på att magen inte fungerar som den skall? Många börjar med att uppsöka en läkare. Där kan man få hjälp med att göra pricktester och test för celiaki och kanske utesluta farliga orsaker som tarmcancer, inflammatoriska tarmsjukdomar och liknande. Har du haft bra matsmältning hela livet med plötsligt får problem, så skall man definitivt söka läkare.

Tillhör du gruppen som har haft problem hela livet, och du har relativt kontinuerliga problem och din läkare inte hittar något fel, då ligger felet troligen i något du äter nästan hela tiden. Alla får mer problem under perioder med stress. Det beror på att kroppen inte klarar av både stress och magproblem. Det betyder inte att stress automatisk ger magproblem, de som inte har ett underliggande problem får normalt inte stressmage av att stressa. Men det är som ringar på vattnet; en liten störning av något kroppen har svårt att smälta ger effekter överallt. Och i kombination med stress, för lite sömn, oro eller annat som också påverkar oss, blir effekten bara mer och mer tydlig. Man kanske tror det är stress, men det är kombinationen som utlöser symptomen.

Basen för all behandling av matsmältningsproblem är en bra eliminationsdiet. Det är ett fåtal matvaror som är vanliga att reagera på. Tar man bort alla vanliga allergener (mat som ger allergi eller reaktion)så hittar man förhoppningsvis vilka matvaror som man själv mår dåligt av. Det att ta bort de vanligaste allergenerna kallas att gå på eliminationsdiet.

Många upplever att de långsamt blir bättre på eliminationsdieten. För andra är det som det var för mig: ingen jätteskillnad. Medan IgE-responser är matallergier som man ser inom några minuter, är IgG-respons en långsam respons. Kroppen reagerar, men inte direkt, det tar lite tid. Har man en överkänslighet av IgG-typ kan det ta timmar eller upp till 2 dagar innan reaktionen kommer. Därför kan eliminationsdieten ibland bli fel eller svårtolkad när det är IgG-respons. Ett alternativ är att göra ett blodprov som testar IgG-reaktion mot ett antal vanliga födoämnen. Kontakta mig (kundservice@glitne.se, 0765 855 405) om ni vill ha hjälp att göra ett IgG-test.

Efter 3-4 veckor inför man en matvara i taget, var tredje till var fjärde dag. Har man hatt starka allergiska reaktioner, måste man självklart vara försiktig och bara ta en mycket liten bit första dagen. Går det bra kan du ta en större portion dag 2. Observera om något händer i kroppen. Ibland får man en fördröjd reaktion, det är därför man inte skall introducera mat för ofta. Reaktionen man får är olika för olika personer; små barn kan kräkas, andra kan känna av gaser, diarré, illamående, hudutslag, sura uppstötningar etc. Var uppmärksam på vad som händer i kroppen direkt i det du äter och det närmste dygnet.

Man måste anpassa eliminationsdieten efter vad som är möjligt, vad man redan vet att man reagerar på och vilka allergier som finns i nära familjen. Detta är ett förslag som man kan anpassa utifrån sig själv:
Frukt och grönsaker: Ät gurka, morot, majs, sallad, gröna bladgrönsaker, banan, bär (inte björnbär), kiwi, rabarber
Animalier: Fisk*, kalkon, lamm, vilt
Fett: olivolja, kokosfett
Dryck: vatten, örtte (rooibos, pepparmint)
Kryddor: salt, peppar vit o svart, salvia, timjan, oregano, dill, ingefära, rosmarin

Gör all mat själv, från grunden. Inga tillsatser är tillåtet. Inga konserveringsmedel. Undvik juice som innehåller stora mängder fruktos som belastar kroppen.

*Fisk är en vanlig allergen, men som oftast vet fiskallergiker att de reagerar på fisk, då man normalt inte äter det varje dag. Har släktninger fiskallergi, eller man själv är multiallergisk är det bra att inte äta fisk under eliminationsdieten.

Givetvis finns det de som reagerar på matvaror på listan, men du måste själv prova dig fram till vad som fungerar och kanske ta bort några av de saker som står där. Var försiktig med kosttillskott när du går på eliminationsdieten då de kan innehålla spår av ämnen som du kanske reagerar på. Till exempel visar det sig att hälften av alla probiotika-kapslar innehåller vete och gluten. Ofta finns rester av mögel från citronsyra. Man får inte gå på eliminationsdieten för länge, då den är ensidig och i längden kan ge brist-sjukdomar.
Efter 3-4 veckor där du förhoppningsvis mått hyfsat, provar du nu EN ny matvara. Bara pyttelitet första dagen, sedan kanske 1msk nästa dag och minst 1dl tredje dagen. Gick det bra så tar du in nästa matvara dagen efter, på det viset tar du gradvis in mer och mer in i din diet.

Om något av det du äter gör dig sjuk, så skall du naturligtvis fortsatt ta bort det från dieten. Vänta i minst 2-3 dagar så kroppen hinner återhämta sig innan du går vidare. Därefter fortsätter du att återintroducera mat tills du har hittat allt du reagerar på, och har fått en diet som du tål.

Det låter inte så svårt, eller hur? Men du måste vara strikt, annars är det ingen mening med dieten. Tar du en dags paus mitt i, så är allt förlorat.

Ett problem för de som reagerar på väldigt många olika sorters mat, är att denna typ av eliminationsdiet inte kommer att fungera. Då måste man använda en annan metod. Några kan också ha så svaga symptom att de är svåra att tolka. Sedan finns det givetvis de som reagerar på någon matvara som ingår i eliminationsdieten. Det finns metoder för det också, så om eliminationsdieten inte fungerar första gången skall du inte ge upp. Kanske behöver du bara någon med erfarenhet som hjälper dig vidare? Kontakta mig för en konsultation, så kan vi säkert hitta ett alternativt sätt! Det går även att ta olika former för prover som visar både snabba och långsamma överkänslighetsreaktioner. Det är att rekommendera särskilt om man av olika skäl har svårt att lägga om kosthållet eller om det är många olika matvaror man reagerar på. Den typen tester är inte heller heltäckande, men kan vara ett förste steg på vägen.

För de flesta så fungerar eliminationsdieten, och de hittar vilka matvaror de inte tål, och får en egen skräddarsydd diet som de kan må bra på.

Eliminationsdieten är steg 1. Det viktigaste, men sedan kommer de roliga stegen som handlar om hur man läker tarmen och ser till att undvika vita-mineral-brister. Mer om det i nästa del!
Matallergier kan man bli fri från, med rätt behandling, det återkommer vi också till senare.