Glass

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Mjölkfri glass har funnits länge. Den vanligaste, som du hittar i nästan alla affärer är Tofuline. Den är gjord på soja, och är lite söt men god. Vill man undvika soja, så finns det glass från Oatly, dock innehåller den lite gluten. Ibland kan man i affärer hitta kokosglass, men det är inte så vanligt. Numera har några affärer fått en ris-glass, Rice. Godare än Tofuline, och rekommenderas!

 

Ett gott alternativ är Smooze. Det är en australiensisk glass som använder färskpressad kokosmjölk. Den smaker härligt krämigt och svalt. Mycket kokossmak, men då den är gjord av färskpressad kokos, är det en angenäm smak (inte som vissa konserverade kokosmjölkburkar, om ni förstår vad jag menar, Urk!).Finns båda som naturell och med fruktsmak. Dessa köper man på Glitne, och hemma skakar man dem bara så kokosmjölken och fruktsaften blandas väl, och lägger in i frysen. Dagen efter har man 8 goda glassar.

 

Vill man göra glass själv, tycker jag ett bra recept är 4 äggulor till 1dl färska jordgubbar, mixa med stavmixer till slät massa, och ställ i frysen tills den nästan har fryst. När den är lite kall och krämig tycker jag den smaker som bäst!

 

Kokosgrädde eller egen vispgrädde fungerar också bra för att göra egen glass. Vispa så den blir stel, frys in så den blir lite kall. Blanda ev i en äggula per dl grädde, och sedan samksätter man med vanlij, choklad (sås, smält eller finhackade bitar), bär eller frukt.