Produkttips

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Vissa saker är svåra att göra om man är gluten- och mjölkintolerant. Till det svårare är att baka. Även om det numera finns en del böcker om glutenfri matlagning, är tricket ofta att använda mjölk som proteinkälla, och recepten är inte alltid lätta att översätta. Köper man mjölmixer på stormarknaden, är den oftast baserad på vetestärkelse som varken är glutenfritt eller särskilt bra för hälsan. Vetestärkelse har en GI (Glykemisk index) på långt över 100, och ger ett kraftigt förhöjd blodsocker, som sedan ger insulinchock. Det är en stor belastning för kroppen, så undvik dessa skadeliga mixer. En lösning är att använda LCHF-recept, men ofta använder de smör, keso med mera. Att byta ut smör med kokosfett brukar dock fungera. För brödbak finns naturligt glutenfria mjölmixer utan vetestärkelse som är bättre än Finax/Semper etc.

 

Kakor äter man kanske inte så ofta, men ibland vill vi ha något gott. Baka gärna själv, annars finns det också många goda färdiga brödmixer och kakmixar att välja på som smakar gott.

 

Veganska varor är mjölkfria och äggfria, så köp gärna veganmat om du vill ha något mjölkfritt.

 

Färdiga efterrätter utan både gluten och mjölk är svåra att hitta, men kolla på glitne.se.

 

Vegetabilisk ost blir inte helt som animalisk ost. Vi har lite tips om olika osttyper och producenter.

 

'Grädde' kan köpas färdig eller du kan göra själv. Det kan baseras på olika nötter (cashew, mandel och hasselnöt vanligast), soja, ris, kokos, palmolja och några andra varianter. Observera att många som inte tål mjölk även har problem med soja.

 

God mjölkfri choklad var länge svårt att hitta, men numera finns det hur mycket som helst att välja på!

 

Att göra såser som är gluten, mjölk och/eller sojafri är också lätt om man startar med en såsbas som man blandar med vatten, eller den mjölk man tål. Vill man göra själv från bottnen så reda med tapioka, potatismjöl eller varför inte med kikärtsmjöl.