ChokladTårta

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Chokladtårta

 

Gör först en sockerkaka. Detta är ett basrecept som kan varieras lite efter vad man vill ha. Givetvis kan man bara göra sockerkakan också. Den är god som den är. Det självjäsande mjölet är bekvämt när man vill baka utan ägg, då det båda jäser och håller ihop utan att man behöver trixa med olika tillsatser. Mjölet köper du på www.glitne.se. Där kan du även köpa mjölkfri vispgrädde och andra glutenfria och mjölkfria varor.

 

 

Recept Mjölkfri, Glutenfri Sockerkaka

Receptet till sockerkakan kan varieras efter egen smak och tycke, och det är lätt att få kakbottnen att bli luftig och fin! Mina barn kan baka glutenfritt själva och lyckas alltid få det vackert och underbart gott.

 

 

200g mjölkfritt margarin

200g socker

4 ägg

200g glutenfritt självjäsande mjöl

***eget val***

 

 

Eget val: 1/2dl kakao ELLER 2msk stark kaffe ELLER rivet skal av en ekologisk citron och 1-2msk citronsaft ELLER 1/2 tsk kardemumma

 

 

Rör samman margarin och socker, rör i äggen, ett i taget.

Blanda i mjölet.

Tillsätt kryddor eller kakao eller den smak du vill ha på sockerkakan, eller låt den vara naturell. Vi har tagit i kakao i vår.

 

Grädda kakan vid 190C i 20-25min

 

Låt kakbottnen svalna helt innan du delar den i två eller tre delar. Väta kakbottnarna med växtmjölk, äpplejuice, kall kaffe eller annat som du tror smakar gott med tårtan och gärna 1/2 dl rom för en vuxnare smak.

 

Fyll kakan med t.ex.

 

CHOKLADSMÖRKRÄM

250g mjölkfritt margarin

100g florsocker

2 tsk kakao

 

 

Chokladkräm

1 pk Schlagfix mjölkfri vispgrädde

2ts kakao

 

Lägg nedre kakbottnen på ett fint serveringsfat.

Bred ut chokladsmörkrämen över det nedre kakbottnen.

Ta en tredjedel av chokladkrämen, tillsätt lite finhackade mandlar eller valnötter och bred ut ovanpå chokladsmörkrämen.

 

Lägg på övre kakhalvan och fördela resten av chokladkrämen över tårtan och längstmed sidorna.

Pynta med strössel, hackade nötter, finhackade choklad eller liknande

 

 

 

GRÄDDTÅRTA, Mjölkfri, Glutenfri

 

 

Använd receptet ovan, men utan kakao i smeten. Låt kakan svalna länge innan du delar den.

Väta kakbottnarna med juice, växtmjölk eller saft

Bred på t.ex. lemon curd eller marsan kräm. Lägg försiktigt skivade jordgubbar eller tinade hallon på krämen.

Lägg försiktigt på toppen av kakan.

 

Täck tårtan med ett tjock lager mjölkfri vispgrädde, Schlagfix eller Risgrädde.

Pynta.