Panering

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Panerad Fisk, Musslor eller Kött

Med mitt norska påbrå köper vi aldrig färdigpanerad fisk. Vi köper riktig fisk och panerar själva. Det går givetvis lika bra att panera kyckling, musslor och annat på samma sätt. Beroende på exakt vad man vill panera är det olika vad som blir bäst. Viktigt är alltid att fisken eller köttet är helt tinad innan panering, annars kommer vattnet som bildas under tiningen att göra att paneringen lossnar. Temperaturen i stekpannan får inte vara för låg, utan man får prova sig fram tills man får fin stekyta utan att den blir bränd (för varmt) eller paneringen lossnar (oftast för kall panna).

 

Vi har provat båda vanlig panering och dubbelpanering. Enkel panering är bäst för mindre bitar som musslor och små fina fisk- eller kycklingbitar. Vill man panera helstekt fisk tycker jag det fungerar bättre med dubbelpanering med corn flakes, då det lyfter fisken lite från pannan och ger jämnare stekresultat.

 

Enkelpanerade Musslor och fina Fiskfiléer

Panerade musslor är ett riktigt smarrigt tillbehör till vilken fiskrätt som helst, och fungerar jättebra att göra på konserverade musslor ur burk. Ta musslorna ur burken och låt de rinna av sig på hushållspapper. Torka de försiktigt, rulla i Orgrans gluten- och mjölkfria ströbröd och stek försiktigt i varm panna med gott med fett. Efter stekning gärna upp på hushållspapper igen så de behåller knisprigheten och inte blir sega av att ligga i fettet.

 

Torsk paneras på samma sätt: Tina så hela fileen är tinad eller köt färsk fisk. Torka noggrant av fileen med hushållspapper. Är fileerna stora eller barnen små kan de gärna delas i mindre bitar. Rulla i Orgran Ströbröd och ned i varm panna med rikligt med fett. Stek klart på ena sidan innan du vänder fileen försiktigt med stekspade. Sitter paneringen kvar i pannan har du inte torkat fileen tillräckigt bra, eller har för låg temperatur.

 

Serverad som de är, eller med en god sås.

 

Dubbelpanerade hela fisker eller större filéer

Det kan vara svårt att få helt jämnt stekresultat med enkeltpanering, jag tycker tjocka deler kan kräva att ligga så länge i pannan att stjärten blir torr. För att undvika det kan man istället dubbeltpanera:

Rens fisken och ta bort all fiskfjäll. Torka noggrant in- och utvändig. Panera förs en gång i antigen Orgrans strödbröd eller eventuellt maizena, rulla i vispad ägg, och sedan rulla i finkrossad corn flakes.

Corn Flakes-en lyfter fisken lite från pannan och gör att den inte så lätt blir vidbränd och får ett jämnare stekresultat. Och smakar gott!