nationaldagstårta

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Nationaldagstårta

Bottnen i denna kakan är fantasiskt god, och man kan faktiskt bara göra bottnen om man vill och servera med glass eller vispgrädde, se slutet. Vi bakar med glutenfritt mjöl och mjölkfri vispgrädde från www.glitne.se

 

Kakbotten:

3dl nötmjöl

1/2 dl knäck* (se eget recept)

100g mjölkfri choklad, gärna mörk

100g mjölkfritt margarin

4 äggvitor (eller 2 hela ägg)

1/2 dl socker

1tsk vaniljsocker

1dl glutenfri ljus mjölmix

 

Gör ett nötmjöl på de nötter du själv önskar: gärna en blandning av mandel, valnöt och hasselnöt. Kör runt lite försiktigt i matbereder tills det blir ett mjöl, -eller köp färdiga nötmjölblandningar. Låt knäcken vara med på slutet så den delas i mindre bitar.

Blanda nötmjöl med knäcken.

Smält margarin och choklad och blanda sedan med nötmjölet.

Blanda i socker, vaniljsocker och glutenfritt mjöl.

Om du vill ha en lättare kaka tar du 4 äggvitor och vispar hårt så de blir till ett styvt skum. Vändas försiktigt ner i resten av smeten.

Alternativ: ta 2 hela ägg. Kakan blir mer kladdkaka, men fortsatt mycket god. Tänk dock på att nötallergiker har lättare att äta kakan om den är luftig så nötmassan gräddas. Då reagerar de fleste inte så mycket på nötmjölet längre.

Häll smeten i en liten springform och grädda ca 20min vid 200o.

Låt svalna.

 

Knäck

1dl mandelgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl socker

1 msk margarin

lite salt

 

Blanda allt i tjockbottnad kastrull, koka så det bubblar på hög värme i 45-60min. Gör kulprov, när en kula av knäcken blir mycket hård när den droppas i vatten är den klar. Häll smeten på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka eller krossa fint, förvaras torrt.

 

Givetvis kan man ersätta knäcken med smält socker eller till och med vanligt socker eller dadlar, men jag gör knäck i bland i alla fall och har liggande i skåpet.

 

Kräm:

4 gelatinblad

3 dl kokos-vispgrädde

3-4 dl frusna bär, hallon/jordgubb/blåbär

2.5 dl soygurt/havregurt eller kör en till vispgrädde och tillsätt lite citronsaft

 

Lägg gelatinbladen i blöt.

Vispa kokosgräddden och blanda med tinade bär.

Smält gelatinet försiktigt på plattan och vispa försiktigt i lite rumsvarm havregurt medan du ser till att det inte bildas trådar. Vispa in all havregurt innan det blandas med kokosgrädden.

 

Häll över kakbottnen och låt svalna i kylen minst ett par timmar.

 

Pynt kakan med färska bär, eller ännu bättre, gör en gele av bärsaft/juice och gelatin som du låter stelna över kakan.

 

Sedan är det bara att njuta.

 

Alternativ:

Om man inte vill vänta på att kokoskrämen stelnar kan man bara baka bottnen. Man får 4 ägg-guler över. Dessa blandar man med 4 dl halvtinade jordgubbar med stavmixer, och man har en god och nyttig mjölkfri mjuk-glass. Tillsammans med vispad kokosgrädde eller risgrädde och kakbottnen en jättegod efterrätt på varma dagar.