Pizza Glutenfri och Mjölkfri (Vegan)

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Självklart kan man göra god pizza även utan gluten och mjölk. Denna pizza är gjord på glutenfri bröddeg och vi använder en mjölkfri ost från Wilmersburger.

 

Börja med att göra degen till pizzabottnen. Här kan man ta en färdigmix för pizza, eller gör helt enkelt en bröddeg och låte den jäsa, klappa ner den i långpannan med väl inoljade händer och låt den stå och efterjäsa på plåten, precis som du skulle gjort med bröddeg.

 

Täck pizzabotten med tomatsås. Lägg på generöst med riven ost och ovanpå lägger du din fyllning. Vi använder Wilmersburgers pizzaost som är den godaste mjölkfria osten och även blir supersmarrig när den smälter.

Veganpizza: gärna tunna tomatskivor, svamp, tunt skuren squash, oliver, (rucola läggs på efter gräddning), ananas,soltorkad tomat och grillad paprika är andra favvos.

Stockholmsvegetarisk: musslor, tomatskivor och tonfisk

Hawaii: ananas och strimlad skinka

Svensk klassisk: köttfärsröra

 

När man använder veganost, bör man tänka på att den beter sig lite annorlunda än komjölksost. Snarare än att bli härligt spröd, torkar den ut i ugnen. Resultatet blir därför bäst om man låter osten sjunka ner lite i tomatsåsen och lägger resten av fyllningen över. Tomatskivor, ananas och köttfärsröra med mera skall alltså ligga ovanpå osten, då blir osten seg och saftig!

 

Tomatsås:

1 liten gul lök hackas i småbitar

1 burk tomater, krossade eller passerade

1/2ts salt

1 krossad vitlöksklyfta eller ca 1/2 ts krossad vitlök från glas

1/2 ts stött oregano

1 söndersmulat lagerblad

2msk tomatpuré

 

rör ihop allt i en kastrull och låt det kokoa upp och sedan puttra ett tag.