Munkar

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Munkar

Munkar eller smultringer äts varje jul i vårt grannland Norge. De norska munkarna är gjorde av Jyttemjöl och inte lika intenst söta som Nordamerikanska munkar. De äts oftast naturella, utan glasyr, och är god mättande turmat, och goda att servera till fikat. Den goda lätta smaken av bovete gör dessa till de godaste munkarna jag vet!

 

 

Recept: Smultringer, Glutenfria, Mjölkfria

Gör äggfria med eggersättning.

 

1 ägg

1dl socker

2dl växtmjölk (soja, ris, mandel eller liknande mjölk)

2 msk olja

3-4 dl Jyttemjöl original

1ts bakpulver

1ts kardemumma

 

Bland all samman efter när i receptet det står. Justera ev. med mer mjöl eller mer mjölk.

 

Varm upp ister eller frityrolja i stor gryta och låt det bli ordentligt varmt, 120-140C, när man häller i smeten skall det fräsa och bli brunt på en gång.

 

Använd helst "smultringmaskin", annars får man klämma ut degen i en strut och fritera dem som stänger, det blir lika gott. Fritera bara 3-5 ringar i taget så inte temperaturen på fettet sjunker.

 

Använd ister kan återanvändas, eller gör fåglarna glada genom att sätta ut små skålar med fett till dem.