Våfflor

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Glutenfria, Mjölkfria Pannkakor eller Våfflor

 

För att göra våfflor av pannkakssmet, tar man lite mindre vätska eller lite mera mjöl. Det är samma recept, bara vätskemängden skiljer de två.

 

Det lättaste sättet att göra pannkakor är givetvis att utgår från en färdig mix. Vi använder Orgrans bovete.pannkakamix som ger pannkakor med lite mer smak. Orgran är utan mjölk och ägg, och därför även för dig som är vegan. Receptet på paketet är gjort för tjocka amerikanska pannkakor, och man kan med fördel speda smeten lite med mera mjölk om man vill ha våra tunna pannkakor.

 

Vill man göra pannkakor själv är detta är bra recept att börja med:

 

2dl växtmjölk (soja, mandel, ris-mjölk efter vad man tål)

2,5 dl vatten

1/4 ts salt

4 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix (eller ljus brödmix)

2 ts bakpulver

1 1/2 dl flytande mjölkfritt margarin

 

Justera vätska efter om du vill ha våfflor eller pannkakor. Vill du ha amerikanska pannkakor kan du ha i mer bakpulver och mer mjöl. Några gillar en liten skvett vinäger i, då blir de också mer frasiga.

 

På våfflar o pannkakor rekommenderar vi mjölkfri vispgrädde, det hittar du också på www.glitne.se