Bullar

Gluten & Mjölk-Fri

En sida om att leva utan gluten, vete och mjölkprodukter

Glutenfria, mjölkfria och sockerfria bullar/semlor

 

Att baka glutenfria bullar själv är inte så svårt. Ett tips, om man är ovan, är att provgrädda en bulle först, kolla att den blir bra (inte kompakt och degig) innan man går vidare. Som vid all bakning, måste man kontrollera att jäsningen tar sig genom att trycka på degen och se att den ge efter. Greppa gärna degen och kolla att det har bildats små gasbubblor i den. Jästiden beror på temperatur, så det kan variera lite. Om degen är för vattnig eller för torr, kan jäsningen bli sämre. Det är alltid bra att ha börjat med färdigmixer innan man kör igång på egen hand så man vet hur en bra glutenfri deg skall vara. Den skall inte vara som vanlig vetedeg.

Mjöl och grädde köper du på Glitne.se

 

Bullrecept:

 

 

75 g margarin

3,5 dl växtmjölk (t.ex. soja, mandel, ris)

2 tsk fiberhusk

 

50 g jäst

½ dl socker eller sukrin

2 stora ägg

500 g ljus glutenfri mjölmix från Doves Farm

3 krm kardemumma

2 krm salt

 

 

Smält margarin och blanda i mjölken. Ljumma till ca 34 - 35 grader.

Lös jästen i ca en halv deciliter av blandningen och vispa ut husken i resten, lite i taget så det inte klumpar sig. Låt stå och svälla 10 minuter till en lös gröt.

Blanda ihop huskblandningen med jästblandningen, och tillsätt socker/sukrin och ägg.

 

Ta undan en deciliter av mjölet till utbakning och blanda resten med kardemumma och salt. Tillsätt lite i taget medan maskinen kör, och arbeta degen ordentligt ca 8 - 10 minuter.

Täck över och låt jäsa en timme.

Jobba ned degen igen i maskinen, och ta sedan upp på bakbordet. Knåda igenom med resterande mjöl, och dela i 15 - 16 bitar.

 

Med lite olja på händerna, forma till bullar och låt efterjäsa ca 30min.

Grädda vid 240C 15min tills de får fin färg.

 

De kan även användas som semlor: Dela bullarna på mitten, blanda med mandelmassa och mjölkfri vispgrädde. Jag har använt Schlagfix, men risgrädde eller sojagrädde går ju lika bra.

Som mandelmassa gillar jag att bara ta lite mandelmjöl, blanda med lika delar sukrin och lite av grädden, det blir fluffigt och gott och helt sockerfritt.